IDEES

Digues-me què escoltes

Compartim el que escoltem per presentar-nos al món

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42677045 file photo  headphones are seen in front of a logo of online201124122521

zentauroepp42677045 file photo headphones are seen in front of a logo of online201124122521 / Christian Hartmann

Fa només uns dies, molta gent es va llançar a compartir en les seves xarxes socials les cançons que més havia escoltat durant l’any. 

Eraun resum que enviava als seus usuaris la plataforma d’escolta Spotifyi el curiós és que tanta gent (i m’hi incloc) decidís orejar-lo. Imagino compartir aquest resum del 2020 a través d’anàlisis clíniques, desglossament de substàncies en excrements, tiquets de compra, menjar més ingerit o recerques a Google. Crec que no ens llençaríem a compartir si la nostra paraula més enunciada és ‘collons’, si la Pizza Tarradellas té podi en el medaller olímpic de la nostra alimentació osi hi ha traces de webs pornogràfiques o de compres compulsives en la nostra barra de cerques ‘online’.

Notícies relacionades

I, no obstant, compartim el que escoltem per presentar-nos al món. És una cosa que fem des de sempre,quan enganxàvem fotos de les nostres bandes favorites a la nostra carpeta de l’institut. La diferència és que, llavors, allà elegíem què posar i què no: si, per una raó biogràfica inconfessable, t’emocionava ‘More than a feeling’, no hi posaves una foto de Boston (el mateix per a les balades de Scorpions o peces de Luis Cobos). Ara, no obstant,compartim el que ens entrega Spotify sense retocar-ho i això es pot deure a dues coses: tenim menys prejudicis que abans o, en l’era de la capitalització de les emocions,hem après a només emocionar-nos amb allò amb què queda bé que ens emocionem. 

Entre els meus amics, a un l’algoritme li diu que només ha escoltat Mozart.Per a un altre, que té un grup de música, el grup de música més escoltat és el seu (per sort és molt bo). Jo puc dir que he tingut un any eufòric, peròSpotify em diu que el gènere més he escoltat és folk lent(sabatilles de quadros, bata de llana i infusions) i la cançó més reproduïda és ‘Ella es demoledora’: tot i que m’encanta, s’emporta l’1 perquèen realitat és la favorita del meu fill de 3 anys; de fet, el seu primer sintagma ben pronunciat en tota la seva vida és «‘por las calles de esta puta ciudad’». Un vers que, l’any que menys les trepitgem, seria bona síntesi del que vam perdre el 2020.