Al contraatac

El recolzament de Bildu

Si Pedro Sánchez va dir que mai pactaria res amb l'esquerra 'abertzale', hauria de complir

1
Es llegeix en minuts
MADRID, 11/11/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), y los vicepresidentes primera, Carmen Calvo y segundo, Pablo Iglesias, al inicio del Pleno del Congreso que debate este miércoles el proyecto de ley de presupuestos generales del Estado para 2021 que defiende la ministra de Hacienda, María Jesús Montero. EFE/ Ballesteros

MADRID, 11/11/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), y los vicepresidentes primera, Carmen Calvo y segundo, Pablo Iglesias, al inicio del Pleno del Congreso que debate este miércoles el proyecto de ley de presupuestos generales del Estado para 2021 que defiende la ministra de Hacienda, María Jesús Montero. EFE/ Ballesteros / Ballesteros (EFE)

L’anunci de Bildu sobre la seva predisposició a recolzar els Pressupostos ha donat lloc a un aparatós terratrèmol polític. El PSOE diu ara, després de diversos dies de polèmica, que no s’ha tancat cap pacte. Si això fos així, crida l’atenció la capacitat de l’esquerra ‘abertzale’ per desestabilitzar la política espanyola amb un recolzament, segons diuen els socialistes, gratis total.

Per a mi, qualsevol possibilitat de tancar acords amb Bildu és discutible. És a dir, entenc que hi ha arguments molt poderosos per no voler veure Otegi  ni en pintura i també penso que es pot defensar allò que si són un partit legal, han de participar de la nostra vida política. No obstant, hi ha dues coses més que no em semblen discutibles. Una és la mentida. Si Pedro Sánchez va dir que mai pactaria res amb Bildu, hauria de complir. Mai és tard per recuperar la importància de la paraula donada, tan devaluada en aquest moment de les nostres vides.

Notícies relacionades

I la segona és la inconveniència de presumir d’un acord amb l’esquerra ‘abertzale’ per part del vicepresident Pablo Iglesias, sabent les turbulències que això provocarà en el mateix Govern de coalició. Dir que amb el ‘sí’ d’Otegi «el bloc d’investidura es reforça i serà de direcció d’Estat», em sembla molt dir. Sobretot si a la mateixa hora el diputat basc Arkaitz Rodríguez afirma al Parlament autonòmic això de «nosaltres anem a Madrid a tombar el règim». El règim és Sánchez, però també Iglesias. Convé no oblidar-ho.

Sembla un acord una mica precari i no sé si massa rendible. El líder d’Unides Podem, amb aquestes declaracions, danya les víctimes del terrorisme, provoca els seus socis de Govern, divideix el PSOE i mira d’expulsar Ciutadans de la negociació de Pressupostos, davant els titubejos dels socialistes. Sembla que ha marcat gol. D’altra banda, l’estratègia d’Arrimadas també danya el president: no podrà dir que no va tenir alternativa i aguditza la fractura amb els barons. Ja poden ser bons els Pressupostos, perquè a Sánchez li compensi tot aquest enrenou.