Revisió

Moda de tardor en plans de pensions

L'anunci de retallades fiscals el 2021 animarà les aportacions d'aquest any. Però les decisions del Govern complicaran molt aquest negoci en el futur

2
Es llegeix en minuts
pensiones-cugat

pensiones-cugat

Els tres últims mesos de cada any, marquen la temporada alta de les entitats financeres a les campanyes dels seus plans de pensions. Recorden als seus clients que abans d’acabar l’any encara s’està a temps constituir un pla o de fer una aportació més gran per aprofitar l’avantatge fiscal que això suposa.

Tradicionalment, en els tres últims mesos de cada any se succeeixen xerrades, seminaris i informes de part de les entitats financeres i dels seus experts que posen l’accent en les dificultats del sistema públic de pensions i en la conveniència de fer aportacions a un fons privat si l’objectiu és garantir que amb la jubilació no es perdrà nivell de vida.

Aquest any s’augura una campanya de tardor molt peculiar. L’anunci del Govern de rebaixar la deducció fiscal dels plans individuals de 8.000 a 2.000 euros el 2021, amb tota seguretat es convertirà en el reclam de les entitats financeres per suggerir als seus clients que no deixin per a l’any que ve el que puguin aportar ara. En aquest sentit, és fàcil augurar una campanya rècord d’aportacions en aquests últims mesos de l’any.

Que això vagi per les dificultats que els esperen. El 2021 hi haurà tal retallada dels incentius fiscals als plans privats de pensions individuals que, o les entitats ofereixen menors comissions i una gestió més afinada per robar clients a la competència, o veuran com un dels seus grans negocis s’esfuma. 

A més, el Govern s’ha compromès a sanejar els comptes de la Seguretat Social abans d’acabar el 2023, cosa que farà perdre força a certs missatges catastrofistes que porten a recomanar subscriure un pla de pensions.

Notícies relacionades

Per si la rebaixa d’incentius fiscals era poc, el Ministeri de Seguretat Social s’ha compromès per llei a posar en marxa en el termini màxim d’un any un fons públic de pensions d’ocupació que, a més de pretendre donar cobertura a autònoms, pimes i empleats públics, tindrà la virtualitat de trencar el mercat de les comissions. Es pretén que la comissió de gestió en aquest fons sigui d’un màxim del 0,40% (davant el màxim de l’1,5% del sector privat). Utilitzant el simulador que ofereix una entitat financera en la seva pàgina web, un treballador de 30 anys que es disposi a aportar 60 euros al mes al seu pla de pensions, podria arribar a la seva jubilació amb uns 12.000 euros més d’estalvi si s’apliquen les comissions del nou fons públic en lloc del màxim que poden aplicar ara les entitats financeres i que, de fet, moltes apliquen.

Amb totes aquestes dades sobre la taula, no hi ha dubte que aquesta campanya de tardor dels plans de pensions serà molt singular. I la que ve, molt més.