Dues mirades

L'odi

L'assassinat del professor francès i la persecució de 'menes' a Madrid viuen de la mateixa deshumanització de l'altre

Es llegeix en minuts
L'odi

El professor Samuel Paty va ser assassinat per un jove txetxè de 18 anys. L’agressor va publicar un missatge a Twitter dirigit al president francès: «He decapitat un dels teus gossos de l’infern que ha gosat degradar Mahoma». En un debat sobre la llibertat d’expressió, el professor havia mostrat a classe unes vinyetes de ‘Charlie Hedbo’.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Et pot interesar

El grup neonazi Bastión Frontal va emprendre una ‘cacera’ de ‘menes’ a Madrid. Va acusar falsament els menors d’haver violat una nena, els va perseguir pel carrer i es va concentrar sota la seva vivenda llançant insults racistes. Bastión Frontal està integrat per joves, gairebé tots homes, que, a més del nazisme, defensen l’esport i el repartiment de menjar només per a espanyols. 

Entre un cas i un altre, l’assassinat marca una diferència irreparable. Però, en tots dos, l’odi brolla d’una mateixa deshumanització de l’altre, s’alimenta de la por i la ràbia, cala en els que busquen el poder i el reforç emocional en un grup i s’empara en una ideologia. Condemnar el primer és imprescindible. Però el segon també requereix una repulsa contundent i col·lectiva. Els monstres creixen ràpid.