Màxim guardó

La catàstrofe de Louise Glück

L'escriptora va confessar en una entrevista que «no estava preparada» per rebre el premi Nobel de literatura

1
Es llegeix en minuts
La catàstrofe de Louise Glück

ROBIN MARCHANT

Fa uns dies, una trucada va despertar la poeta nord-americana Louise Glück. Era l’Acadèmia Sueca, li comunicaven que li havien concedit el premi Nobel de literatura. La van trobar descentrada, confusa (no n’hi ha per a menys). Aquell dia el telèfon no va deixar de sonar. L’endemà l’autora va confessar en una entrevista al ‘New York Times’: «No estava preparada per a això».

Pel que sembla, Glück ha portat malament els últims mesos. Acostumada a una intensa vida social, no va aconseguir escriure res durant el confinament. Ho va fer, per fi, a l’estiu, i va donar a la impremta el seu últim llibre, encara inèdit, titulat ‘Winter Recipes From The Collective’ (Receptes hivernals del col·lectiu). Després, va tornar a les seves classes a Harvard. I ara, això. La seva figura i la seva vida sota els focus. Un malson.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les seves paraules em van recordar les de la polonesa Wislawa Szymborska, premi Nobel de literatura el 1996, que sempre es va referir al guardó com «la catàstrofe». Per a ella, la celebritat sobtada que el premi li va atorgar, l’obligació d’atendre els centenars de periodistes, editors, felicitacions, compromisos i el perjudici que tot això va causar a la seva vida, no va ser ni de bon tros motiu d’alegria. Quan va poder va tornar als seus vells costums: sopars amb amics en els quals cuinava ella, visites al cafè Nowa Prowincja i discreció. Mai es va mudar del seu barri perifèric. Mai es va comportar com una celebritat. Va continuar escrivint del que Glück denomina —les paraules serveixen a totes dues— «les alegries i les lluites de la gent, que venen al món i més tard és obligada a marxar». El Nobel només va ser una sort per a nosaltres, els lectors, perquè gràcies a ell vam poder llegir-la.

Notícies relacionades

En el cas de Louise Glück, no s’ha d’esperar. La meravellosa editorial Pre-textos publica els seus poemaris des de fa anys. Un d’ells —’Nit fidel i virtuosa’— està disponible també en català, en la independent Edicions del Buc, per a qui potser el premi Nobel suposi una nova vida. Ja se sap: les catàstrofes porten canvis, i no tots han de ser dolents.