LITERATURA

Hi ha molts lectors de poesia

Aviat vam veure que, si bé els compradors de poesia eren menys que els de narrativa, els primers es movien molt més. Es mobilitzen, de fet

1
Es llegeix en minuts
Libros expuestos en una librería de Barcelona, el 22 de abril.

Libros expuestos en una librería de Barcelona, el 22 de abril. / EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

Hi ha una secció que no ha parat de créixer des que vam obrir la llibreria: la de poesia. Quan vam començar, ens vam ben assegurar de tenir un mínim de tot el que pensàvem que s'hi havia de tenir: la cantarella «la poesia no ven» l'havíem sentida mil cops, per això mateix pensàvem que, en allo bàsic, no els hi podíem fallar als suposadament pocs compradors que s'hi deixessin caure.

Vam obrir amb un cos de prestatges plens de poemaris, cosa que no era res comparada amb els vuit de narrativa que hi teníem amb les seves corresponents taules de títols destacats. Aviat vam veure que, si bé els compradors de poesia eren menys que els de narrativa, aquests primers es movien molt més. Més que moure’s, es mobilitzen, de fet.

Els poetes, la part escènica, la tenen molt més apamada que els narradors. Als actes de poesia, ho vam comprovar de seguida, hi acudeix gent més variada que als de narrativa: per gent més variada vull dir gent més enllà de la família i els amics de l’autor. Generalitzo, és clar, però és que és així la major part de les vegades. L’explicació és que aquí no s’estila de fer lectures de fragments de novel·les, sinó presentacions de les novel·les, és a dir, celebracions perquè la novel·la acaba de sortir, i, ¿a qui es convida a una festa? A la família i als amics, és clar.

Notícies relacionades

Els poetes llegeixen, però –excepte Guim Valls, que es diu de memòria ell mateix (us el recomano molt, Guim Valls)– i llegir un text, donar-hi entonació, acompanyar-lo de gesticulació, marcar-ne la intenció, sempre té alguna cosa d’espectacle, i és per això pel que els recitals de poesia fan públic i no convidats, i el públic, ja se sap, segueix al poeta sempre que el poeta li agradi i la data de la lectura li encaixi a l’agenda.

El que venia a dir: que ara, a la llibreria, hi tenim quatre cossos de prestatges i una taula plens de poesia, perquè els lectors de poesia us moveu molt; i que aquesta setmana, per si aneu bé d’agenda, hi ha el festival Barcelona Poesia a la ciutat. Guim Valls estarà diumenge a les 20 h, al CCCB.