Editorial

Les previsions de l'FMI

La institució envia un missatge de moderat optimisme sobre Espanya, sempre que es mantinguin els incentius fiscals i monetaris

1
Es llegeix en minuts
kristalina-georgieva

kristalina-georgieva / BRENDAN SMIALOWSKI (AFP)

Se sol comparar l’economia d’un país en crisi amb un malalt. Els metges (governs) han de trobar el millor tractament (polítiques econòmiques) per salvar el pacient. L’informe de l’FMI publicat aquest dimarts suggereix que Espanya és, ara com ara, el pacient més greu de la zona euro –preveu una caiguda del 12,8% del PIB espanyol aquest any–, però espera que el 2021 creixi el 7,2%, per sobre de la resta d’economies avançades.

La dependència turística explica que Espanya sigui un dels països més fuetejats per la pandèmia al més curt termini; però al projectar un repunt tan destacat per a l’any vinent, l’FMI envia un missatge de moderat optimisme. Moderat perquè l’atur continuarà sent elevat (16,8%) i perquè condiciona la recuperació a dos factors: la retirada de les restriccions pel coronavirus –improbable sense vacuna–  i el manteniment d’incentius fiscals i monetaris. El Govern va suspendre les regles fiscals de dèficit i deute i va anunciar un increment del 53% de la despesa per confeccionar els Pressupostos del 2021. Està disposat, per tant, a aplicar el tractament més adequat. Però difícilment es portarà a terme sense un compromís polític per aprovar els comptes.