Dues mirades

Esperen ordres

Trump està posant els fonaments perquè hi hagi una revolta. I compta amb una força de xoc

1
Es llegeix en minuts

President Donald Trump arrives to speak to a campaign rally at Pittsburgh International Airport, Tuesday, Sept. 22, 2020, in Pittsburgh. (AP Photo/Evan Vucci) / Evan Vucci (AP)

President Donald Trump arrives to speak to a campaign rally at Pittsburgh International Airport, Tuesday, Sept. 22, 2020, in Pittsburgh. (AP Photo/Evan Vucci)
eeuu-trump-banderas

/

Després del primer debat de les eleccions americanes queden clares dues o tres coses que ja eren evidents, però que ara són diàfanes. Trump és un senyor molt maleducat, molt. Un destraler, un milhomes. Trump està posant els fonaments perquè hi hagi una revolta. En preveure un resultat negatiu, avisa que no l’acceptarà i que, en aquest cas, hi haurà conseqüències. I, tercera, i necessària per a la revolta anunciada, compta amb una força de xoc.

Això no és cap broma. Més enllà de la fatxenderia habitual, de la constant exhibició de bíceps extremistes, la crida als Proud Boys –els orgullosos xavals de raça blanca que tenen prohibida la masturbació com a senyal de virilitat– és tota una declaració de guerra. «¡Estigueu alerta, estigueu a l’expectativa!». No va dir ben bé això, però va dir molt més que això. I ells no han tardat a escoltar la veu de Trump i a col·locar al voltant del llorer daurat (estètica i colors que han manllevat dels polos Fred Perry) les seves paraules: «Stand back; stand by: PB». Esperen ordres. Ja saben que algú –i ells hi estan cridats– ha d'aturar els esquerrans i els antifeixistes. La distopia de Philip Roth comença a fer-se realitat.