Diputat suspès

1
Es llegeix en minuts
argentina-diputado-zoom

argentina-diputado-zoom

De vegades la realitat es un joc dels disbarats. La setmana passada, el diputat kirchnerista Juan Emilio Ameri va haver de renunciar per besar els pits de la seva parella durant una sessió parlamentària que s'estava celebrant de manera virtual. L’implicat va mirar d'explicar-se en unes declaracions posteriors: que si la seva parella sortia de la dutxa, que si s’havia fet una operació de cirurgia estètica, que si va voler besar-li les cicatrius, que si pensava que no tenia connexió... Tot ho va resumir en una frase: «Li vaig fer un petó a les tetes, no és més que això». Mitjans de comunicació de tot el món se'n van fer ressò.

Notícies relacionades

Hi ha dues coses interessants en aquest fet, en la meva opinió. La primera és que s’hagi volgut fer passar per un escàndol sexual el que de fet és una falta greu de respecte al Parlament i als votants. En el moment que el diputat Ameri petonejava pits, hauria d'haver estat escoltant la intervenció d’un company que proposava que els més rics paguéssin més impostos. Va quedar de manifest que no només no estava atent al debat sinó que les tetes de la seva companya li interessen molt més que les qüestions públiques –per a les quals va ser elegit i per a les quals se suposa que cobra–. Alguns podran dir que són coses del teletreball. Però escoltar debats parlamentaris amb una rossa asseguda a la falda ni és oportú ni surt gratis.

La segona és l’ús del llenguatge. «Li vaig fer un petó a la teta», va dir Ameri. No va dir «sina», ni «pit», ni «mamella», ni «pera», ni va recórrer a l’extensa sinonímia existent per denominar el ‘receptaculum lactis femina’ (Covarrubias dixit). Va dir «teta». Paraula breu, eficaç i misteriosa. Alguns creuen que prové de l’indoeuropeu ‘titta’ i d’altres, del grec ‘titthe’. Plebea, contundent, una mica portuària, poc amiga de poetes clàssics o de susceptibles moderns, però tan rodona com allò que designa. Curiós: en el perfil de Viquipèdia de l’exdiputat Ameri -en castellà-, es diu que va ser sancionat per besar «un seno». El tabú perpetuat. I nosaltres celebrant allò que Ameri, en passar-s’ho teta, ha fet per l’idioma.       

Temes:

Argentina