La inhabilitació de Torra

Que Madrid elegeixi el president

Cap comunitat i encara menys Catalunya pot permetre's la lleugeresa de promoure una altra figura que passi de la butaca a la banqueta

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55161704 torra200928184401

zentauroepp55161704 torra200928184401 / PAU BARRENA

Si s’obtenen tres cares consecutives al llançar una moneda a l’aire, la probabilitat que en el quart llançament surti cara de nou continua fixa en el 50%, per molt que s’autosuggestionin els crèduls jugadors d’atzar. Ara bé, al llançar els presidents de Catalunya a Madrid sempre surt creu, ja es tracti d’Artur Mas, de Puigdemont o de Quim Torra. I només els qui confien a cegues en una justícia amb els ulls embenats poden mantenir que la triple condemna sigui agitada. Per tant, aquí la probabilitat que el quart inquilí successiu de la Generalitat acabi amb una condemna penal supera el 50%. Potser oscil·la entorn del 70%, ja que ara també castiguen en 130 folis per penjar un drap.

Notícies relacionades

Enmig d’una pandèmia, cap comunitat i encara menys Catalunya pot permetre’s la lleugeresa de promoure una altra figura que passi de la butaca a la banqueta, per molt que el Tribunal Suprem executir la ironia de titular ‘Molt Honorable President’ Torra en la mateixa decisió en què el desposseeix d’aquestes qualitats. Madrid no sembla gaire disposat a aprovar cap dirigent emanat de les urnes via Parlament. Atès que la política és l’art del possible, el recurs més expedit a una presidència que es prolongui durant gairebé un any consisteix que Madrid elegeixi el titular de la Generalitat.

Algú al·legarà que Madrid tendeix a votar personatges ‘sarsuelers’ com Díaz Ayuso, que no sap parlar del virus sense anomenar ETA. I que els precedents de Cristina Cifuentes i Esperanza Aguirre apunten que la col·lisió amb els tribunals no és privativa dels dirigents catalans. Hi ha una diferència substancial, perquè els presidents madrilenys són perseguits per fer el contrari del que van prometre als seus votants. A Catalunya es condemna els qui compleixen escrupolosament les premisses dels seus electors, segons es demostra a cada cita amb les urnes. En fi, la injecció de la democràcia per via penal és més incerta que la vacuna contra el coronavirus.