Revisió

Sense notícies del nou subsidi per a aturats

No hi ha pistes sobre la nova prestació que pretén negociar el Govern per als qui hagin esgotat totes les anteriors

2
Es llegeix en minuts
GRAF8561. MADRID, 15/07/2020.- La ministra de Trabajo, Yolanda Díaz durante el pleno del Congreso este miércoles que debate la convalidación de cuatro reales decretos-leyes relativos a la creación del fondo COVID-19 y con medidas para la reactivación económica y del empleo. EFE/Fernando Alvarado

GRAF8561. MADRID, 15/07/2020.- La ministra de Trabajo, Yolanda Díaz durante el pleno del Congreso este miércoles que debate la convalidación de cuatro reales decretos-leyes relativos a la creación del fondo COVID-19 y con medidas para la reactivación económica y del empleo. EFE/Fernando Alvarado / Fernando Alvarado (EFE)

Passen els dies, les setmanes i algun mes i continua sense haver-hi notícies de la nova prestació per a aturats sense ingressos. El Govern va reconèixer a primers d’agost la negociació d’aquest nou subsidi per a persones que entre el 14 de març i el 30 de setembre haguessin esgotat tota mena de cobertura d’ingressos. Però acaba el mes i continua sense haver-hi notícies.

Quan una persona necessita respiració assistida, urgeix que sigui ara mateix. Si arriba després, pot ser massa tard. I aquest és el drama a què s’enfronten nombroses famílies sense ingressos i amb escasses possibilitats de trobar una feina en un context de pandèmia amb rebrots.

No es pot dir que el Govern no hagi fet passos per intentar posar-hi remei. La prestació d’atur dels ertos hi és. També, les noves prestacions en marxa, com l’ingrés mínim vital i el subsidi per a treballadores de la llar. Però en els dos casos, l’embut de la gestió està impedint que la prestació arribi a temps a qui ho necessita ara. El Govern s’ha vist obligat a estendre a les sol·licituds presentades fins a l’1 de gener l’efecte retroactiu, des de l’1 de juny, de l’ingrés mínim vital. La prestació per a treballadores de la llar està arribant en comptagotes. I el reconeixement de la prestació contributiva per atur comença a patir retards pel tap administratiu.

Des del 2006 ja hi ha la renda activa d’inserció (RAI), que és un subsidi de 430 euros (80% de l’IPREM) per un període de 12 mesos per als aturats que hagin esgotat les seves prestacions. En l’actualitat el cobren una mica més de 124.000 aturats (amb dades d’agost), el 86% dels quals tenen més de 45 anys (el 61%, entre 45 i 55 anys), amb un pes més gran de les dones. D’aquestes persones, gairebé 94.000 s’han donat d’alta des de l’inici del 2020. La dada desconeguda és quantes han esgotat aquesta xarxa de seguretat des del març.

Notícies relacionades

El que el Govern negocia amb els agents socials podria interpretar-se gairebé com una pròrroga d’aquesta renda, de caràcter transitori, per als aturats que l’hagin esgotat durant la pandèmia (i que no tinguin accés a l’ingrés mínim vital), en espera que l’activitat econòmica torni a oferir oportunitats de recol·locació. En principi, va transcendir la possibilitat d’una prestació  per tres mesos (que els sindicats consideren insuficient), amb una quantitat similar, de 430 euros, per a un col·lectiu que podria superar el mig milió de persones

Però no hi ha noves pistes sobre una negociació que s’esperava que pogués haver culminat a finals d’agost. I és que la pròrroga dels ertos  i la de les prestacions per a autònoms es van colar davant de l’agenda negociadora i l’han acaparat fins a l’últim moment. Abans de dimecres, possiblement aquest dilluns, el Govern aprovarà el nou esquema per a ertos i autònoms.

Temes:

Atur Coronavirus