Editorial

Polítiques d'altura

L'oportunitat que suposen els 140.000 milions d'euros procedents de la UE reclama col·laboració en comptes de confrontació

2
Es llegeix en minuts
GRAF7603. MADRID, 31/08/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante la conferencia España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia, que pronunció hoy en La Casa de América en la que hace un llamamiento a la unidad para afrontar la reconstrucción del país ante la crisis provocada por la pandemia del coronavirus, en un acto al que ha invitado a representantes del mundo económico, social y cultural. EFE/ Mariscal ***pool***

GRAF7603. MADRID, 31/08/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante la conferencia España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia, que pronunció hoy en La Casa de América en la que hace un llamamiento a la unidad para afrontar la reconstrucción del país ante la crisis provocada por la pandemia del coronavirus, en un acto al que ha invitado a representantes del mundo económico, social y cultural. EFE/ Mariscal ***pool*** / Mariscal (EFE)

Resulta difícil no coincidir amb el president del Govern quan demana una «política d’altura» per encarar la reconstrucció de la nostra economia. L’impacte de la Covid-19 en la societat és de tal calibre que la crida a la unitat i la responsabilitat és gairebé de manual. La idea segons la qual, davant les grans crisis, fa falta sumar més enllà de les ideologies i dels legítims interessos territorials forma part de la cultura europea. És la que va permetre la recuperació després de la segona guerra mundial i fer de la Unió Europea un dels principals actors de la segona meitat del segle XX. Seria irresponsable actuar com si fóssim davant una crisi més del cicle econòmic, tenint en compte la caiguda del PIB de dos dígits i xifres d’atur que trenquen totes les estadístiques.

Espanya viu un moment excepcional que reclama polítiques d’altura. En tots els àmbits. Enteses com a tals les que han de permetre no només una recuperació sostenible, sinó una transformació de la nostra estructura productiva. De manera que el teixit productiu que emergeixi d’aquesta crisi tingui més fortalesa que l’actual. Perquè respongui millor a les exigències socials i ecològiques del segle XXI i perquè resulti més eficaç davant un món cada vegada més competitiu. Sense una ràpida reactivació, juntament amb una protecció dels sectors més vulnerables, la resiliència de què va parlar Sánchez no podria ser la base de la recuperació. 

Tots els partits són i seran responsables de la unitat que reclama superar el tràngol actual. Els que comparteixen el Govern entenent que, sols, no poden emprendre l’esforç que el moment necessita. Els que són a l’oposició, assumint que aquesta condició no els eximeix de posar-hi l’espatlla, sense renunciar a la seva condició d’alternativa. El PSOECiutadans han sigut els primers a assumir aquesta nova realitat. El PP hi ha expressat reserves, però l’entrevista que tots dos tenen aquest dimecres hauria de netejar el terreny per a un pacte d’Estat que inclogués els Pressupostos GeneralsUnides Podem es va mostrar reticent, al principi, que l’acord inclogués Ciutadans. Una actitud que no s’entendria si el PSOE manté els seus pactes de govern. Mentre tot indica que els nacionalistes bascos actuaran com sempre, posant per davant els interessos d’Euskadi, l’independentisme català segueix presoner de la lògica preelectoral que domina la política catalana. Quan l’oportunitat que suposen els 140.000 milions d’euros procedents de la Unió Europea reclama el contrari. Col·laboració en comptes de confrontació.