Des de l'Hospitalet

De safari urbà

Soc un primat nòmada i si alguna cosa he après és que, fins i tot la destinació més pròxima amaga extraordinàries aventures

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp24474802 l hospitalet de llobregat 12 12 2013  tecla sala centre cult200723165202

zentauroepp24474802 l hospitalet de llobregat 12 12 2013 tecla sala centre cult200723165202 / ALVARO MONGE

Vaig néixer a Barcelona i em vaig criar a l’Hospitalet de Llobregat. Va tocar independitzar-se i vaig tornar a la metròpoli natal, fins que –avatars de la vida– vaig acabar migrant des de Gràcia a Sant Josep. He tornat al meu barri. No ha canviat gaire. Fàbriques, magatzems i blocs de pisos continuen allà. Llavors, sense cotxe ni segona residència, i amb un estiu atípic: «¿què faig?». Soc un primat nòmada i si alguna cosa he après és que, fins i tot la destinació més pròxima, amaga extraordinàries aventures. Passejar pels voltants de Sant Josep, ja sigui a peu o amb bicicleta, no és una excepció.

Començarem per l’església romànica de Santa Eulàlia de Provençana –de principis del segle XII–, per després visitar dos exemples d’arqueologia industrial: la colònia tèxtil Tecla Sala –avui biblioteca i centre cultural– i la fàbrica de ceràmiques Cosme Toda. Arribats al sud, topem amb l’ermita medieval de Bellvitge. I de les pedres a la història natural; no molt lluny es troben els senders que connecten amb la fauna i flora del riu Llobregat.

Notícies relacionades

Enfilant la rambla de Marina cap al nord, l’antiga riera canvia de nom –rambla de Just Oliveras– i de barri. Al Centre no només s’ubica l’ajuntament sinó cases senyorials com Ca n’Arús, a més del carrer de Xipreret amb L’Atalaia i la renaixentista Casa de l’Armonia. A Casa Espanya, edifici gòtic, s’ubica el Museu de l’Hospitalet; llar d’una peça arqueològica icònica per a la ciutat: el Cap de Medusa. Datada al segle II aC, ens parla de la presència dels romans a la zona.

És fàcil que, de camí al parc de Can Buxeres per disfrutar del modernisme, no només ens creuem amb la masia de Can Sumarro sinó amb algunes de les activitats de divulgació que organitza Pessics de Ciència des del Centre Cultural Sant Josep. I em deixo moltes més meravelles al tinter, com una fortalesa medieval dalt de la Torrassa: el Castell de Bellvís. O el millor de l’Hospitalet (el topònim procedeix de l’hospital fundat al segle XII): la seva hospitalitat.