Editorial

La bombolla del futbol professional

El cas del Fuenlabrada té importants conseqüències esportives, però són més greus els riscos sanitaris que s'han corregut

1
Es llegeix en minuts
rpaniagua54207496 fotodeldia  a coru a  22 07 2020   el gobierno de a coru a e200722185230

rpaniagua54207496 fotodeldia a coru a 22 07 2020 el gobierno de a coru a e200722185230 / Cabalar

La polèmica desencadenada amb la suspensió del partit de la Lliga de Segona Divisió Deportivo-Fuenlabrada a causa que diversos jugadors de l’equip madrileny van donar positiu de Covid a Galícia va molt més enllà de la bombolla esportiva. L’Ajuntament de la Corunya estudia portar el viatge del Fuenlabrada a la fiscalia, mentre creixen les crítiques a la Comunitat de Madrid per haver permès el viatge de l’equip. S’hi ha d’afegir el fet que la suspensió del partit va tenir influència directa en el descens del Deportivo i del Numància i va influir de forma negativa en les aspiracions del Rayo Vallecano i de l’Elx. Si al còctel s’hi afegeix que el secretari del consell d’administració del Fuenlabrada és fill de Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional (LFP), el resultat és una situació caòtica amb ramificacions esportives, polítiques i sanitàries.

No és un assumpte menor. El sector turístic Corunya ja ha detectat cancel·lacions a causa del temor que la visita del Fuenlabrada causi un rebrot de Covid a la ciutat. Però més enllà d’això, el cas posa de manifest la mena de món paral·lel que l’LFP, presidida de forma personalista per Tebas, ha creat a mercè de l’innegable impacte econòmic del futbol i de les torrencials emocions socials que genera. L’LFP va dissenyar uns protocols per acabar la competició tant sí com no, entre els quals es trobava jugar a porta tancada sense públic i uns controls suposadament severs que, no obstant, no van servir per evitar que sis jugadors infectats del Fuenlabrada es plantessin a la Corunya. 

És sens dubte injustificable que els futbolistes malalts volessin a la ciutat gallega. Més enllà de les qüestions esportives, aquesta ha de ser la primera reflexió: en un moment en què a tota la ciutadania se li exigeix responsabilitat civil i social, el futbol no pot quedar-se’n al marge.  A la Corunya persones que van estar en contacte amb l’equip madrileny han sigut posades en quarantena. Les conseqüències d’un rebrot són massa greus com per prendre-s’ho a la lleugera. Sens dubte, les implicacions esportives del cas són importants, però més encara ho és la seguretat sanitària. El futbol no pot viure en la seva bombolla.