Al contraatac

Matar el missatger

Unides Podem, que venia a regenerar i a ser diferent, té especial dificultat per encaixar els judicis negatius

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp54024377 ministros200707142628

zentauroepp54024377 ministros200707142628 / J J Guillen

Explica Arturo Pérez Reverte una anècdota meravellosa del seu primer treball com a periodista, quan el seu cap el va enviar a entrevistar un alcalde i ell va sentir por. Llavors, el seu superior li va contestar: «Mira, xaval, quan portis un bloc i un bolígraf a la mà, qui t’ha de tenir por és l’alcalde a tu». Des d’aleshores fins ara, l’ofici s’ha desprestigiat bastant a ulls dels ciutadans. Els periodistes som habitualment objecte de crítica per la ideologia que se’ns pressuposa, en funció de les circumstàncies. De vegades, indubtablement, se’ns atonyina amb raó. No obstant, en moltes altres ocasions, els polítics distingeixen entre bons i mals periodistes, depenent de si se’ls qüestiona poc o molt, sabent que això cala, almenys entre els seus votants.

Notícies relacionades

La crítica furibunda que han fet des d’Unides Podem a Vicente Vallés és bona mostra d’això. Tant Iglesias com Echenique i Monedero han considerat sempre que tot qüestionament de la seva acció política era injust en el millor dels casos i dirigit per les clavegueres en el pitjor. Qui emet una anàlisi crítica amb la seva manera de procedir passa a ser automàticament de dretes, d’ultradreta o d’ultraultradreta. No obstant, fins i tot ells saben que es pot no conèixer de res el comissari Villarejo i, alhora, considerar que Unides Podem no ho fa tot bé, ni de bon tros. Fins i tot ells saben que el mateix dret tenen els periodistes que subratllen les seves incoherències, que aquells que no les consideren i que segurament sí que són del seu gust.

Intentar acovardir el missatger que els incomoda és més vell que anar a peu. Gairebé tots ho van fer abans que arribés Pablo Iglesias. I després, amb Vox. Però la seva formació, que venia a regenerar i a ser diferent, té especial dificultat per encaixar els judicis negatius. Ni tot són clavegueres, ni tota crítica és injustificada ni tots els periodistes que no els agraden estan venuts a no sé quines forces del mal. Analitzar, opinar o contextualitzar forma part de la nostra feina. I rendir comptes forma part del seu.