10 d’ag 2020

Anar al contingut

Dues mirades

L'herència

JuanJo Martin

L'herència

Emma Riverola

La possibilitat de la presó per a Joan Carles I encara és molt llunyana, però no el colossal desprestigi. ¿Hi ha forma de reparar per a la Monarquia espanyola?

El desprestigi de la Corona està arribant a uns límits difícils de suportar. Les acusacions de delicte fiscal i blanqueig planen sobre Joan Carles I. Seran determinants les dates. Si les fundacions creades per tapar el ‘regal’ de 64,8 milions d’euros rebut del rei de l’Aràbia Saudita van generar interessos després del 2014 (data de l’abdicació i, per tant, el final de la inviolabilitat), podria arribar a ser jutjat. En cas de culpabilitat, els delictes estan penats fins amb sis anys de presó.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La possibilitat de la presó encara és molt llunyana, però no el colossal desprestigi. ¿Hi ha forma de reparar per a la Monarquia espanyola? Felip VI ha mirat de desvincular-se del rei emèrit, però la Corona no són les Corts ni el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble. Una institució heretada únicament per relació sanguínia està essencialment lligada al parentiu. Si ja la idea de la monarquia és difícil de sostenir en la mentalitat democràtica del segle XXI, l’arribada d’aquesta crisi superlativa just quan ens endinsem en una gran recessió fa encara més insuportables els privilegis heretats.