POLÈMICA LINGÜÍSTICA

TV-3 i els amos de la puresa

La majoria de les flamarades contra la sèrie 'Drama' no pretenen revertir el maltractament ancestral al català de la Corporació

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53935313 un p ster promocional de la s rie  drama   produ da per rtve200630122247

zentauroepp53935313 un p ster promocional de la s rie drama produ da per rtve200630122247 / Cedida per la productora El Terrat

Així com l’informe sense conseqüències sobre els Mossos és una comèdia representada amb l’única finalitat de quedar bé davant els purs, aquells que si es queden sense paraules que puguin justificar la violència de la seva policia contra els seus manifestants, s’emparen que ERC no va voler Interior de cap manera i la va encolomar a JxCat tant sí com no, la major part de flamarades contra la nova sèrie amb diàlegs bilingües de TV-3 no pretenen revertir el maltracte ancestral al català de la Corporació.

Saben que és picar ferro congelat i saben una cosa pitjor encara sobre ells mateixos. Deixant de banda els escassíssims i digníssims il·luminats que, abans de predicar el monolingüisme previ a la república s’han preocupat per expressar-se amb genuïnitat i correcció, la majoria de tuits indignats comparteixen l’objectiu de la destrossa del sistema pronominal i altres característiques diferencials de l’idioma. Si per ells fos, s’imposaria el catanyol en versió monolingüe.

No importa ni poc ni gaire ni gens que la lloable pretensió de ‘Drama’ consisteixi a aproximar la cadena i el català a una part important dels joves indiferents i insensibles a la qüestió idiomàtica, els que, de tant saltar d’una llengua a l’altra o quedar-se amb la castellana tot i poder expressar-se en la catalana, ja no saben ni com parlen ni com els responen.

Els arguments, més o menys enraonats, més o menys pintorescos, han deixat de comptar. Ni tan sols hi ha una batalla per apropiar-se de la puresa, perquè mentre PDECatERC i CUP hi renuncien com si es tractés de la pompa de Satanàs, hi ha un pare de totes les pureses que, per vergonya dels impurs, resideix a Waterloo.

Cal ser més aviat innocentot per escandalitzar-se en termes de sociolingüística sense saber que hi ha un i només un beneficiari d’aquest escàndol, el capitost dels que s’erigeixen en únics defensors del país, les seves essències i el seu futur com a tal, en contra de totes les altres coses, que va del PP i el PSOE a ERC passant pels comuns  i la CUP.

Poc hi fa que TV-3 hagi estat des del primer dia una televisió autonòmica i s’hagi afanyat a tornar als orígens pujolistes un cop passat el xarampió indy. Abans era la seva, la defensaven acríticament amb dents i ungles només per aquest motiu i ara, pel simple fet de no fer o no fer prou la gara-gara a l’expujolista Carles Puigdemont, han passat a anomenar-la TÑ-3 perquè no han trobat una manera més humiliant de menystenir-la.

És la de sempre

Notícies relacionades

No, no és que TV-3 hagi canviat, ni que se li pugui negar el mèrit d’haver-se mantingut en una posició de notable presència i influència en un àmbit en extrem competitiu. TV-3 és la de sempre, amb les virtuts i els defectes de sempre. Tampoc és que la sèrie ‘Drama’ comporti cap canvi, cap gir, cap sacra frontera o límit traspassat, i fins i tot en aquest supòsit, que no és el cas, ja no vindria d’un pam.

No ens enganyem. No impostem una puresa que no sentim. No ens aprofitem dels pocs que sí que la viuen per fer campanya electoral a favor d’un polític que només pot sobreviure atiant el foc quan ja no queden castanyes per torrar.