LA CLAU

Aquest món al revés

Quan més falta feia la unitat política, el PP, juntament amb Vox, atiava sense pietat el Govern i ara, en campanya, presumeix de pactar-hi

1
Es llegeix en minuts
sanchezcasadook

sanchezcasadook

Si, com sostenen ara molts analistes, el PP ha moderat el seu discurs perquè hi ha campanya electoral al País Basc i a Galícia, on Alberto Núñez Feijóo pot revalidar la majoria absoluta, llavors és que els dirigents populars han estat actuant en els últims mesos en contra de l’opinió dels seus votants. No deixa de ser paradoxal per dues raons: una, perquè el primer que fan els partits cada dia és escrutar els sondejos per veure com els va i provar d’entendre què volen els seus electors, i dos, perquè el que és habitual en una campanya electoral és que pugi el to i les desqualificacions als rivals.

Notícies relacionades

L’insòlit és el que està ocorrent aquests dies en què Pablo Casado, en un gir de 180 graus, prova de vendre el seu tarannà temperat i la seva disposició a pactar amb el Govern, abandonant, almenys temporalment, el seu afany de soscavar Pedro Sánchez per la seva gestió de la crisi sanitària. El canvi d’estratègia dels populars no ha sigut només en el to, que continua sent aspre al Parlament, també en els fets. Dijous van votar a favor del decret de «la nova normalitat», recolzen la candidatura de Nadia Calviño per presidir l’Eurogrup i semblen disposats a un acord sobre sanitat en la comissió per a la reconstrucció.

¿Què els ha portat a virar? Poden haver sigut les enquestes, que demostren que el president socialista ha sobreviscut a la pandèmia, o potser que la nova actitud de Ciutadans i els pactes de la dreta econòmica els arrosseguen cap al centre, o potser el fet que Feijóo, de natural moderat, no vol estridències. El cert és que en els moments més durs del confinament, quan més falta feia la unitat política, el PP, juntament amb Vox, atiava sense pietat el Govern i ara, en campanya, presumeix de pactar-hi. És aquest món al revés, en el qual en els últims mesos estem veient coses que mai abans hauríem cregut.