AL CONTRAATAC

Nacionalisme i mentida

Vox, Esquerra, Junts i Bildu van votar en contra del decret de nova normalitat per electoralisme pur i dur, i mentre els seus adversaris fan la feina de què es beneficien

1
Es llegeix en minuts
votacionok

votacionok

S’ha votat això de la nova normalitat. La sortida de la crisi, vaja. Hi han votat en contra Vox, ERC, JxCat i Bildu. Em crida l’atenció que una periodista digui que hi han votat en contra «per motius diferents». No ho entenc. Han votat en contra exactament pel mateix motiu. Han votat en contra per electoralisme pur i dur. Són forces polítiques que proclamen defensar el seu criteri, sabent que el sentit comú de les altres formacions els traurà les castanyes del foc. Són els seus adversaris els que fan la feina de què es beneficien els radicals.

Els nacionalistes (Vox, Esquerra, Junts i Bildu) es poden permetre les actituds més radicals, l’ambigüitat i la mentida, perquè tenen un pacte tàcit amb els seus seguidors. Els nacionalistes (Donald Trump i Boris Johnson) tenen un acord factual que consisteix en un autèntic acte de fe. Els seus adeptes creuen el que els diuen i, si no ho creuen, justifiquen la falsedat. Estan disposats a acceptar veritats en un mateix pla que les mentides doctrinàries que siguin necessàries. Es podria dir que els nacionalistes mai menteixen a l’adepte, menteixen per perjudicar el contrari. Són, en essència, religió.

Política de cartó pedra

Notícies relacionades

¿Quants votants d’Esquerra i de Junts han estat tranquils sabent que s’aprovarien els estats d’alarma, tot i que els seus representants s’abstinguessin o votessin que no? Saben perfectament que són romanços, perquè en realitat els projectes s’aprovaran. ¿Quants votants de Vox i de l’independentisme saben que ara és important sortir de la crisi, malgrat que els seus delegats parlamentaris votin que no? Fan política de cartó pedra sobre el virus i la mort.

Després hi ha els polítics partidaris del liberalisme econòmic i que l’Estat no intervingui en res, que fa anys que cobren d’aquest mateix Estat. Són els Abascals, Aguirres i moltes altres prebendes. Sèneca deia que «ningú estima la seva pàtria perquè és gran, sinó perquè és seva». Sobren patriotes, sobren liberals i sobren penques. Ara els neoliberals demanen el favor del papa Estat.