Més enllà de l'antipatia

Cap a l'odi, amb la bandera

Ja ningú es podrà exhibir amb la insígnia nacional sense que se suposi que és de la ultradreta

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53507446 vox valencia200523132712

zentauroepp53507446 vox valencia200523132712 / Miguel Lorenzo

Aquests dies el sistema nerviós espanyol es troba més agitat que de costum per la preocupació que en alguns han generat les mesures del govern de Pedro Sánchez davant l’alarma nacional decretada. Si per si mateix Espanya és un país on antipatitzen les dretes amb les esquerres, els independentistes amb els constitucionalistes i el veí de dalt amb el de baix, en aquests últims temps veig amb preocupació una deriva d’aquesta antipatia cap al que pot semblar odi.

Notícies relacionades

Fa dies que en alguns carrers, sobretot de Madrid, s’han vist grups de persones proveïdes amb cassoles i adornades amb la bandera d’Espanya. Gent que demana la dimissió de tot el Govern central en bloc. Cadascú amb les seves raons exerceix, en plena restricció de moviments, el dret de manifestar el seu descontentament. Mirat l’assumpte amb més deteniment, observo amb preocupació com es manifesten alguns i amb quins termes. «¡Sánchez a la presó!» «¡Assassins de merda!» Són algunes de les variades arengues que llancen rabiosos, impotents i amb ganes d’esborrar del mapa el Govern d’Espanya, si poguessin. Sembla gent que odia. Segons Carolin Emcke, autora de ‘Contra el odio’, l’odi és un sentiment d’aversió molt intens i incontrolable, i aquells que el posseeixen se senten amos d’una certesa absoluta en què no es contempla el «potser». Quan s’odia, s’odia sense matisos.

Aquest odi col·lectiu exhibit ara a Espanya és, sobretot, ideològic. És un rebuig profund contra el que pensa de manera diferent del que dicta la norma, la seva norma. Aquests ciutadans coberts amb la bandera d’Espanya s’han atorgat el marxamo de patriotes de manera que tot aquell que no defensi allò que revindiquen sota la bandera nacional no és un bon espanyol i, en conseqüència, és enemic d’Espanya. Si bé fa temps que les dretes d’aquest país ja instrumentalitzen la bandera com a símbol ideològic, ara Vox ho ha fet amb tanta contundència que ja ningú es podrà exhibir amb la insígnia nacional sense que se suposi que és de la ultradreta. Una hàbil maniobra per a ells i una falta de destresa que, per a molts, allunyarà encara més l’afecte cap a una bandera que en aquest pas podria acabar sent la de ningú.

Temes:

Coronavirus Vox