LA CLAU

Vacuna, ¿i després?

La troballa d'una o diverses vacunes obrirà una batalla industrial, logística i de propietat sense precedents. Hi ha molt en joc

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53010358 01 04 2020 un trabajador de un laboratorio trabaja para hall200516132053

zentauroepp53010358 01 04 2020 un trabajador de un laboratorio trabaja para hall200516132053 / Peter Steffen dpa

La vacuna del coronavirus va pel camí de convertir-se en una més de les ja nombroses decepcions i frustracions que ha portat la pandèmia. La humanitat ha posat totes les seves esperances en un ràpid resultat de les desenes d’investigacions obertes simultàniament a tot el món per trobar una profilaxi eficaç davant de la Covid-19.  I no només la salut global en dependrà. També, i sobretot, aquesta vacuna determinarà si el planeta recupera el pols econòmic i social. La vida i l’avenir de milions de persones en depenen.

Però comencen a arribar senyals de diferent intensitat que ens adverteixen. El remei no serà fàcil, no serà immediat i, si no es prenen les mesures oportunes, no serà igual per a tothom. Ningú dubta de l’abnegada tasca dels científics que estaran traient energia d’on no n’hi ha per trobar un escut contra el virus ràpid i fiable. Els grans interrogants sorgiran a partir del moment en què uns científics entonin «eureka».

Un d’aquests primers avisos va poder llegir-se recentment a ‘Science’, on uns experts nord-americans van posar el dit a la nafra: no n’hi haurà prou amb una vacuna per satisfer tota la necessitat mundial. Farà falta coordinar-se, i molt. Farà falta sincronitzar diferents plataformes de científics i farà falta demostrar un múscul productiu i logístic mai vist per portar la vacuna a tots els racons.

Notícies relacionades

I això no és tot.  Una nova guerra s’ha obert. La guerra de la propietat i del benefici  de la o les vacunes. Mentre no pocs dirigents mundials, com Emmanuel Macron, defensen el seu caràcter de «bé públic», la indústria farmacèutica ja ha pres posicions a l’exigir que es mantinguin les patents com a garantia que la investigació seguirà endavant. Molts assajos fracassaran i serà necessari que existeixi un sistema de patents per garantir la continuació dels treballs científics.

És una batalla el desenllaç de la qual marcarà el futur global. Facin les seves apostes...