Al contraatac

Nadons en estoc

Les imatges d'un hotel ucraïnès amb mig centenar de nadons ens posen davant dels ulls el que amaga l'asèptica expressió de 'gestació subrogada'

1
Es llegeix en minuts
undefined40521274 sevilla 11 10 2017 fotograf a facilitada por la junta de and190401161414

undefined40521274 sevilla 11 10 2017 fotograf a facilitada por la junta de and190401161414

Són moltes les companyes feministes que han denunciat amb sòlids arguments que l’anomenada gestació subrogada (és a dir, els ventres de lloguer) no és altra cosa que una nova forma d’explotació de la dona i les seves funcions reproductores. Han rebut, pel seu posicionament, insults i amenaces de tota mena. Fins que les imatges d’un hotel ucraïnès amb mig centenar de nadons afilerats ha saltat a les xarxes provocant el xoc que no havien provocat mai les nombroses reivindicacions del moviment feminista. Semblen tretes d’una distopia, però són del tot reals: ens posen davant dels ulls el que amaga l’asèptica expressió de ‘gestació subrogada’. Criatures sense mare i encarregats per catàleg. I elles, sense nom ni cara ni identitat ni cos ni sentiments, no són més que els recipients en els que es couen uns nens vinguts al món per satisfer el desig dels qui estan convençuts que tenen dret a explotar dones pobres.

Notícies relacionades

¿Què veiem normalment quan es parla de gestació subrogada? Doncs el rostre de felicitat de totes aquelles parelles sense fills i amb un poder adquisitiu considerable que veuen com es fa realitat el seu desig gràcies al que se'ns ha dit que és un contracte entre dues parts que s’han posat d’acord. Només que una d'aquestes parts sol necessitar els diners i per això es presta a passar-se nou mesos nodrint el cos d’un altre ésser humà del qual s'haurà de desprendre com si fos una secreció més. No cal haver passat per un part ni tenir gaire nocions d'economia per entendre que si ens han arribat les imatges dels nadons apilonats és perquè hi ha una demanda que estimula una compravenda de persones del tot immoral. Per això és il·legal a Espanya. Per això és racista i colonitzador sotmetre les ucraïneses pobres a aquest tipus d’explotació.

¿Però quina és la imatge que hem vist sota l’epígraf ‘gestació subrogada’? ¿La dels famosos milionaris que han pogut fer realitat els seus desitjos o el de les dones de cames inflades i ventre balder que han dipositat el nadó a les estanteries de la clínica?