LA CLAU

El dinosaure català

Quan Espanya desperti del malson del coronavirus, el conflicte català encara estarà aquí. Però aquest aquí no serà el mateix. Com a avalador de la recuperació, Europa tolerarà menys disbarats que mai

1
Es llegeix en minuts
undefined29999731 television  programas especiales de dinosaurios en discovery190909212443

undefined29999731 television programas especiales de dinosaurios en discovery190909212443 / DINOSAUR REVOUTION

Com el dinosaure de Monterroso, quan Espanya desperti del malson del coronavirus, el conflicte català encara hi serà. «Quan va despertar, el dinosaure encara hi era». La fugacitat d’aquestes dues oracions creen una polisèmia màgica, un univers interpretatiu inabastable. El conflicte català seguirà sent-hi quan despertem. És a dir, aquí. Però, ¿aquest aquí serà el mateix que abans de la pandèmia?

Fa només sis setmanes, el Govern català estava trencat sense remissió. En l’horitzó proper, la batalla final entre JxCat ERC pel tron nacionalista. El president Torra (JxCat), desnonat políticament i judicialment. El seu vicepresident, Aragonès (ERC), polint la soldadura del pacte pressupostari català, un assaig estratègic republicà d’aliances variables.

Sánchez Iglesias buscaven el recolzament d’ERC als Pressupostos de l’Estat. Però sabien que aquesta circumstància no es produiria fins després de les eleccions catalanes i sempre que Esquerra aconseguís una victòria que l’alliberés de l’encanteri del concurs de puresa de sang amb Puigdemont.

Goma d’enganxar independentista

Notícies relacionades

L’ombra dels presos  cobria el moment. Sánchez volia alleugerir les penes per sedició. Això tampoc podia ser abans de les catalanes. Ningú semblava més ansiós que el Govern per rebaixar les condemnes. Trencada la coalició JxCat-ERC, els presos eren l’única goma d’enganxar de l’eix independentista, a més de la principal carta emocional dels dos rivals davant el seu duel particular.

Aquest aquí és molt diferent del d’abans del son. L’horitzó electoral català s’ha difuminat. Torra busca amb el seu insomne combat pandèmic contra Sánchez un ressorgiment de JxCat davant ERC. Ha caigut al damunt la crisi econòmica més gran en 90 anys. El compromís per a la reconstrucció que persegueix Sánchez és difícil, però podria dinamitar qualsevol càlcul previ d’aliances. I després hi ha Europa. Com a garant financera de la reconstrucció, tolerarà menys disbarats que mai. ¿Què ha canviat en realitat després del somni? ¿L’aquí o el dinosaure?