Anticipació

El metge suec que ho va veure venir

En el seu llibre 'Factfulness', Rosling va afirmar que el món és millor del que creiem però que quatre perills globals sí que eren reals: entre els quals, una pandèmia similar a la grip

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37209199 a file photo from september 07  2015  shows swedish statisti181127143254

zentauroepp37209199 a file photo from september 07 2015 shows swedish statisti181127143254 / TT NEWS AGENCY

Bill Gates es consagra com el visionari que va anticipar el coronavirus. Seria més ajustat concloure que el fundador de Microsoft va llegir el manuscrit apropiat, i no es tracta del còdex Leicester de Da Vinci, que va comprar per 24 milions d’euros. Per una suma un milió de vegades inferior pot adquirir-se ‘Factfulness’, del metge i estadístic suec Hans Rosling, llançat amb un comentari elogiós de portada o ‘blurb’ del bilionari nord-americà. «Un dels llibres més importants que he llegit, una guia indispensable per pensar clarament sobre aquest món».

Tot i que el subtítol de ‘Factfulness’ o ‘La plenitud de les dades’ promet «Deu raons per les quals estem equivocats sobre el món, i per què les coses estan millor del que penses», el seu capítol final detalla «Els cinc riscos globals pels quals sí que hauríem de preocupar-nos». Compleixen la doble condició de ser «megaassassins que hem d’evitar» i que «és molt probable que ocorrin». El primer és: «Una pandèmia global», definida a partir de «la grip espanyola que es va propagar pel planeta...».

El doctor Rosling va morir sense comprovar l’èxit i l’exactitud del seu llibre, on pondera que «un nou i insidiós tipus de grip és encara l’amenaça més perillosa per a la salut global». Tot el planeta en coneix

Notícies relacionades

ja la continuació, «la raó es deu a la ruta de transmissió de la grip, vola a través de l’aire en petites gotetes». Per si l’avís no quedava clar, «una malaltia de transmissió aèria com la grip, amb la capacitat de propagar-se amb gran rapidesa, constitueix una amenaça més gran que malalties com l’ebola o la sida».

Picada la curiositat, sorgeix l’interès pels altres quatre genets de l’Apocalipsi: el col·lapse financer, la tercera guerra mundial, el canvi climàtic i l’extrema pobresa. No ocupen compartiments estancs, seria fàcil que dibuixessin en cascada la continuïtat de la pandèmia. Mentre el futur es decideix, preval la certesa que hi ha pocs llibres indispensables, però ‘Factfulness’ n’és un.