ANÀLISI

Un silenci aclaparador

2
Es llegeix en minuts
marcosl52898595 grafcav2201  pamplona  30 01 2020   el presidente de la liga200406190216

marcosl52898595 grafcav2201 pamplona 30 01 2020 el presidente de la liga200406190216 / Jesus Diges

En temps de confinament, el silenci s’ha fet molt present, fins i tot aclaparador en determinats debats. Com el de la necessitat que un club com el Barça, amb uns ingressos que superen la barrera dels mil milions, hagi de recórrer a les arques de l’Estat perquè facin front a part de les nòmines dels seus empleats d’oficines. Una cosa que servirà per estalviar-se poc més que el pic del seu pròxim fitxatge.

A Anglaterra, aquesta mateixa decisió per part del Liverpool ha generat crítiques per part dels seus aficionats i fins i tot la censura d’una llegenda del club com Jamie Carragher. És inadmissible que un club amb 189 milions d’euros de benefici en els últims dos anys s’aculli ara a una mesura perquè el govern pagui el 80% del sou dels seus treballadors.

És inadmissible que un club com el Liverpool amb 189 milions d’euros de beneficis en els dos últims anys s’aculli ara a una mesura perquè el Govern pagui el 80% del sou dels seus treballadors

Aquí, en canvi, no sembla molestar ningú. Els colors per davant. Perquè el Barça ja ha fet la seva aportació a la causa, ha posat les seves instal·lacions a disposició i ha garantit la seva participació en un amistós per ajudar la colpejada Igualada. Dos excel·lents gestos que serveixen per cobrir la quota del «més que un club».

El Barça està en el seu dret d’acollir-se a un erto, per descomptat. Compleix els seus impostos com la resta d’empreses i fins i tot podrà argumentar que ho fa amb una quantitat molt important de diners, com tota la indústria del futbol. Per tant, està legitimat per enviar a l’atur temporal aquells treballadors que han cessat la seva activitat mentre duri l’estat d’alarma.

La pressió de Tebas

Una altra qüestió és la moral. I aquí no només intervé la decisió d’un club sinó fins i tot el fet que la seva patronal, la Lliga, encoratgi a tots els clubs de Primera a presentar ertos. La pressió de Tebas persegueix la rebaixa unilateral dels futbolistes que no accedeixin a pactar. Són treballadors privilegiats i s’entén que hagin d’assumir solidàriament les pèrdues dels seus clubs.

Notícies relacionades

Però els futbolistes del Barça ja ho van fer i per això resulta gairebé obscè que el club mantingui un expedient de regulació temporal per a la resta d’empleats, quan en uns mesos, aquest mateix club, picarà a la porta del PSG o de l’Inter amb una quantitat indecent de diners.

L’actitud del Barça ha deixat una oportunitat amb safata perquè el Madrid l’avanci per l’esquerra quant a valors, com també ha fet el Manchester City, que no acudirà al pla estatal, en contrast amb el Liverpool. Florentino negocia perquè els seus jugadors s’abaixin el sou, però no té previst recórrer a la caixa de tots perquè li salvin la cara en aquesta pandèmia. Si es manté ferm, tindrà autoritat moral per sortir al mercat, quan sigui, i pagar el que faci falta per Mbappé. Perquè això també és ser més que un club.