Efectes de la pandèmia

Confinament humà i llibertat animal

Senglars urbans i ossos pels carrers... quan el Covid-19 fa evident que la vida s'obre camí

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp45720599 01 11 2018 barcelona jabal  tres jabal es en la calle am ric200325104640

zentauroepp45720599 01 11 2018 barcelona jabal tres jabal es en la calle am ric200325104640

Semblava que eren lluny i fora de perill del coronavirus. Les illes Galápagos s’ubiquen a 1.000 km de la costa equatoriana. És un arxipèlag molt jove geològicament parlant; un punt calent de les entranyes del qual emergeixen volcans generadors de nova terra. I és que, avui dia, algunes illes de Galápagos es troben en ple creixement mentre que les més ‘velles’ són erosionades per la mà del vent i l’oceà fins a desaparèixer sota les aigües. El nostre planeta continua evolucionant; les forces de la natura són allà. Res a veure amb el còmode escenari plantejat al Gènesi on tot –univers, terra, vida i humanitat– es va crear en sis dies (ja que en el setè, «el gran dissenyador» va descansar). La prova d’aquest dinamisme la trobem en l’actual pandèmia que ens fueteja a tort i a dret. «Germà, espero que es trobin bé. La bestioleta ha arribat a les Galápagos», em deia el meu amic Polito des del seu confinament en la remota illa que l’ha vist créixer: San Cristóbal. Tot i que no és un ésser viu pròpiament dit, i com abans ho van fer les tortugues, iguanes i pinsans procedents del continent americà, el Covid-19 s’ha obert camí.

En paral·lel al virus, mentre la humanitat es veu obligada al confinament, ha despertat la rebel·lió dels animals: la llibertat per a moltes espècies. «La vida s’obre camí» podria ser el crit revolucionari i reivindicatiu de l’os que passejava l’altre dia pel municipi asturià de Ventanueva, o de les cabres salvatges que van filmar a la població de Chinchilla (Albacete). Un altre bon amic, Gonçal, des de la seva quarantena a Arenys de Mar, em feia partícip d’uns vídeos que convertien en mera anècdota l’albirament de senglars en ple Eixample de Barcelona: bandes de carrer d’aquests suids –idolatrats, culinàriament, per Obèlix (ens acaba de deixar el gran Uderzo)–, irrompien en les vies de la localitat costanera amb nocturnitat i traïdoria.

Per descomptat que també han circulat ‘fake news’; per exemple, les imatges de dofins als canals de Venècia. A més, de la mateixa manera que és freqüent topar amb úrsids, ants i ossos rentadors en punts poblats d’Amèrica del Nord, aquí ja eren habituals les incursions de fauna salvatge a la jungla d’asfalt. L’únic cert és que els humans hem usurpat i alterat –fins i tot destruït en la seva totalitat– el nínxol ecològic d’altres cosins d’evolució. Privats d’espai i aliment aquests rapinyen entre les nostres escombraries, zones enjardinades i animals domèstics. A Uganda, els goril·les de muntanya de Bwindi abandonen la seguretat del bosc per saquejar hortalisses i fruites de les finques indígenes; el lleopard es menja les gallines i gossos a les ciutats de Tanzània, i l’elefant arrasa collites senceres a Kenya. Som molts i hem profanat, sense permís, els dominis del regne animal i vegetal. Avui els seus súbdits es revolten i aprofiten el confinament humà per estendre la llibertat natural.

La paraula de Darwin

Notícies relacionades

Un confinament i una pandèmia l’explicació de la qual podem buscar en les idees de Charles R. Darwin. La dinàmica i emergent terra de Polito, les Galápagos, van ser motiu d’inspiració per a aquest naturalista que –havent-se format com a teòleg– va ajudar a trencar amb la generalitzada visió que el cosmos havia sigut creat sota i per al control del Déu humà. La paraula de Darwin ens revela que l’‘Homo sapiens’ tan sols és una espècie més en l’Arbre de la Vida, i que, lluny de dominar els designis del medi, la selecció natural mai ha deixat d’actuar sobre cadascuna de les criatures terrestres.

Els homínids fòssils van depredar animals i vegetals durant milions d’anys, i els hadza actuals d’Eyasi mengen carronya en descomposició sense cap problema. Per tant, els caçadors-recol·lectors es van adaptar –per selecció natural– a ingerir substàncies que per a nosaltres avui serien tòxiques o indigeribles. Amb la producció, l’humà es va adaptar a altres productes –com la llet, els cereals o carns engreixades–, però ens vam anar allunyant de l’aliment silvestre. La recent tornada a la interacció amb animals salvatges, ja sigui per necessitat, superstició o modes –com el consum il·legal d’espècies protegides a manera de bé de prestigi–, ens ha agafat totalment inadaptats a aquesta nova dieta i interacció exòtiques... des del pangolí al ratpenat. Haver violat la integritat i espai vital dels nostres parents ha despertat bèsties invisibles... microscòpiques: com el coronavirus que s’obre camí pels carrers al costat d’ossos i senglars.