Editorial

Violència masclista en confinament

Els maltractadors també s'han quedat a casa, amb les seves víctimes. El recolzament veïnal és més difícil, però més necessari que mai

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52863311 soc200320154434

zentauroepp52863311 soc200320154434 / Domenech Castello

Mentre una pandèmia sense precedents manté la població a les seves llars, l’infern es troba darrere d’algunes portes. S’atura la vida quotidiana, però no la violència masclista. Ara, encara més agreujada pel confinament i l’angoixa de la malaltia. Les víctimes estan tancades amb els seus agressors, però no estan soles. El Ministeri d’Igualtat ha llançat una campanya per conscienciar el conjunt de la ciutadania de la situació i oferir una guia a les dones que estiguin patint la violència de gènere amb consells, assessorament i mesures que poden prendre durant l’estat d’alarma.

És important recordar que el telèfon 016, d’informació i assessorament en matèria de violència de gènere, segueix funcionant amb normalitat les 24 hores, cada dia.  Atén en 52 idiomes, és gratuït i la trucada no deixa rastre a la factura ni en la marcació del mòbil. En el mateix número també es facilita assessorament jurídic. A més, s’ha obert un servei xat a través de missatgeria instantània per a aquelles dones que necessiten recolzament psicològic o emocional. Malgrat l’estat d’alarma, en situació de perill, la dona pot abandonar el confinament per demanar ajuda. També pot trucar al 112 o al telèfon d’emergències de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062). En cas de no poder realitzar una trucada, es pot utilitzar l’aplicació ALERTCOPS, des de la qual s’enviarà un senyal d’alerta a la policia amb geolocalització. El més inquietant de tot és que, lamentablement, s’ha produït un increment de les trucades d’auxili per fer ús d’aquests recursos. 

És important conscienciar-nos que la informació és rellevant per a tota la ciutadania. La violència masclista no és un problema privat. Tot i que el fet que cadascun de nosaltres estiguem replegats, amb el recolzament de les nostres famílies en uns casos i atrapades en mans d’un botxí en els altres, ho faci tot més difícil, en aquests dies, al marge dels recursos posats en marxa per les administracions, la cura entre veïns és encara més determinant del que ja ho és sempre.