Anàlisi

Coronavirus: preparin-se per emocions fortes

Igual que la majoria de víctimes patien patologies prèvies, l'economia que ara suma indicadors negatius tampoc estava tan bé com es volia fer creure

2
Es llegeix en minuts
coronavirus-economia

coronavirus-economia

Cada dia rebem una allau d’informació sobre l’expansió del Covid-19 i els seus efectes en les persones i l’economia. Ara bé, de la mateixa manera que s’informa que la majoria de víctimes patien patologies prèvies, donant a entendre que les persones malaltes són molt més vulnerables, es podria afirmar que la suma d’indicadors econòmics negatius de les últimes setmanes demostren que l’economia mundial no estava tan bé com es creia o es volia fer creure, i és que el nou virus està destapant la realitat d’una economia que seguia en crisi.

Les borses de tot el món han sigut les que més han acusat els efectes d’aquesta epidèmia, amb caigudes històriques provocades per la fugida dels inversors més impacients cap a valors més segurs com l’or o els bons. Ni el bitcoin s’ha salvat aquesta vegada i s’ha desinflat com a valor especulatiu, que és en el que s’ha convertit. Però al darrere d’aquestes caigudes hi ha una cosa pitjor, l’anunci del final de la bombolla tecnològica que ha mantingut artificialment a l’alça els mercats borsaris en els últims anys. En aquests moments, tenim empreses la capitalització de les quals en borsa és per sota del seu valor real, molt més atractives per als inversors tradicionals, al costat d’unes companyies punt.com que es troben sobrevalorades i, per tant, exposades a una imminent correcció.

També la caiguda del preu del petroli ha sigut històrica, baixant un 30% en molt poc temps. Efectivament, la caiguda de la demanda a escala mundial pel coronavirus seria la causa directa de la baixada del preu, no obstant, la falta d’acord dels països productors per reduir la producció i aturar aquesta caiguda en realitat està fent visible la guerra que existeix des de fa temps per controlar el mercat del cru. D’una banda està l’Aràbia Saudita, fidel aliat dels Estats Units que no vol perdre el seu paper de màxim productor mundial, i per una altra Rússia que vol arrabassar-li el primer lloc i prendre’n el control. 

Notícies relacionades

D’altra banda, un dels sectors més afectats està sent el del turisme. La cancel·lació de tota mena d’esdeveniments, juntament amb les ordres de confinament i les restriccions per entrar en alguns països han provocat la massiva cancel·lació de viatges, frenant en sec un dels principals motors de l’intercanvi econòmic mundial, i situant a punt del col·lapse moltes de les empreses del sector. Evidentment, els països més dependents del turisme seran els més afectats, tot i que de moment això acaba de començar; ja veurem que passa quan arribin les vacances de Setmana Santa o de l’estiu que ve.

I davant de tots aquests problemes, els Estats i els seus bancs centrals es veuen atrapats en les seves polítiques d’haver mantingut els tipus baixos durant tant temps i ara no saben com afrontar aquesta nova crisi, doncs disposar de diners gairebé gratis quan el deute públic i privat són insostenibles ja no és la solució per reactivar l’economia. O sigui que, senyores i senyors, preparin-se per emocions fortes.