Dia de la Dona

El feminisme pot morir d'èxit... i de ximpleria

Incorporar elements alegres al 8-M està bé, el problema és quan el format 'superguai' eclipsa la causa

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47208109 graf7345  lugo  03 03 2019  cincuenta colectivos feministas 190303130459

zentauroepp47208109 graf7345 lugo 03 03 2019 cincuenta colectivos feministas 190303130459 / Eliseo Trigo

En vigílies del 8-Mdes dels organismes oficials i de diferents organitzacions vinculats a les dones se succeeixen tota mena de convocatòries. Les menys polítiques –encara no n’he vist cap per reivindicar els drets de les dones treballadores–, les més festives i folklòriques.

Incorporar-hi elements alegres està bé, per treure sobrietat a les lluites, més encara si volem arribar i seduir un sector jove i despolititzat. El problema és quan el format ‘superguai’ eclipsa la causa.

De manera que, davant del 8-M, algunes ens conviden a les dones a participar en reunions d’‘autoconyiment’(a bon entenedor...); se’ns comunica un dia i una hora per assistir a classes de ¿‘perreo’? feminista (no vull treure conclusions de per a què necessitem saber fer un bon ‘twerking’), de vegades se’ns diu persones amb vagina i s’insta que ens regalin productes d’higiene intima (com al Domund però en feminista); en ocasions es parla de feminisme andalús (sembla que algunes apunten al calador nacionalista fins i tot amb el feminisme); en d’altres es parla de revolta puteril; altres vegades ens trobem invitacions a participar en tallers de costura, per mantenir-nos fidels a l’essència de dona (en aquest cas, sembla que és més voluntari que quan la Secció Femenina)...

Notícies relacionades

I tot això a l’empara d’un Ministeri d’Igualtat al qual només li falta, entre pastís i pastís, el petit detall de fer polítiques feministes perquè ens creguem que és allà.

NO PODEM seguir així, perquè, amigues, podem incorporar una batucada al 8-M, fins i tot fer-nos fotografiar al costat d’‘instagramers’ de moda, però no hem de permetre que es converteixin ni el 8-M ni el moviment feminista en una batucada ni en una festa. Hem de centrar tots els nostres esforços a desemmascarar totes les eines que utilitza el patriarcat. Necessitem una política feminista irreductible, pensant en les dones i en les treballadores, on hi hagi escolta i entesa per solucionar les necessitats de les dones.