LA CLAU

Un vent de Bulgària

La història es repeteix sense cap originalitat. Abans ens pagava l'espionatge espanyol i avui ens paguen els russos. Llavors ens fuetejaven les emissores de la Generalitat i avui ens fustiga la tele búlgara. Tot està inventat ja

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52163725 internacional borisov200219192657

zentauroepp52163725 internacional borisov200219192657

La història té molts atributs, però l’originalitat no n’és un. Fa molts segles que tots ens coneixem. Per descomptat que ens coneixem; massa bé. La història es repeteix de forma incansable. Més ben dit, pesada. Diguin el que diguin els nous tecnòcrates, tot està inventat ja. 

El periodisme no és aliè a aquesta equació. Fa dos anys i mig, arran de la publicació que la intel·ligència dels EUA havia advertit del risc d’un atemptat gihadista imminent a Barcelona, el bloc independentista (que en aquell precís moment enfilava la recta final cap al fiasco unilateral) i els seus nombrosos satèl·lits d’ocasió van acusar EL PERIÓDICO d’estar a sou de l’espionatge espanyol. Avui, els portaveus del primer ministre búlgar, Boiko Boríssov, embolicat en una investigació dels Mossos i la Fiscalia Anticorrupció sobre una presumpta trama de blanqueig de capitals a Barcelona revelada per aquest diari, acusen EL PERIÓDICO d’escriure al dictat de l’espionatge rus.

¿Qui en dona més?

Notícies relacionades

Fa dos anys i mig, ens fustigaven amb furor incansable la ràdio i la televisió de la Generalitat i una miríada de pamflets greixats amb diners dels contribuents, a més de l’habitual turba digital. Avui ens fueteja amb idèntic rampell la televisió búlgara. Els mitjans de Boríssov afirmen que EL PERIÓDICO és un agent de la secessió de Catalunya i el situen al centre d’un complot orquestrat i finançat per Rússia per enderrocar el primer ministre búlgar. ¿Qui en dona més?

La història, en efecte, pateix de falta d’originalitat. En les societats totalitàries, la lliure informació és esclafada. En les democràtiques, especialment si estan electritzades pel nacionalisme, el poder sol reaccionar a les denúncies de corrupció parapetant-se rere la dignitat de la nació. Usurpant-la. Fa molt que tots ens coneixem, només hem de recórrer als llibres i les hemeroteques. Pujol Banca CatalanaMas i el 3%. El PSOE Filesa. El PP i el fangar de corrupció més gran a Espanya. I ara arriba aquest vent de Bulgària.