Editorial

Reparació per a les víctimes del 'cas Maristes'

Una indemnització no esborrarà el dolor sofert, però amb aquesta indemnització l'orde religiós fa reconeixement públic dels errors comesos

1
Es llegeix en minuts
benitez-bertran

benitez-bertran

Quatre anys, 51 denúncies contra 18 docents (12 d’aquests religiosos), sis escoles implicades i dècades de dolor han sigut necessàries perquè els Germans Maristes hagin acceptat compensar econòmicament els alumnes que van patir abusos sexuals a les seves aules. Un acord firmat entre l’Institut Germans Maristes i l’associació Mans Petites estableix els termes i la manera en què les indemnitzacions es duran a terme.

El compromís contempla la creació d’una comissió de professionals independents per valorar la gravetat del mal psicològic de les víctimes. En total seran avaluades 31 persones i rebran una indemnització segons el marc referencial de les establertes recentment per la justícia espanyola. 

El pas fet pels Germans Maristes és rellevant i estableix un precedent significatiu. És la primera vegada a Espanya que un orde religiós accepta reparar les víctimes d’abusos sexuals sense que ho ordeni un tribunal. En altres països les indemnitzacions han sigut en la majoria de casos fruit de processos judicials o instades pel Govern, com ha sigut en el cas d’Irlanda. 

Una indemnització econòmica no esborrarà el dolor sofert, però amb aquesta indemnització l’orde religiós fa reconeixement públic dels errors comesos. Durant dècades, el seu silenci còmplice va afavorir la impunitat dels depredadors, l’ocultació i, finalment, la prescripció dels delictes. La seva manera d’actuar no va ser exclusiva; és un patró d’ocultació que ha sigut seguit per diferents institucions religioses. El pes de la culpa i del silenci sempre queia sobre la víctima. 

Per fi, sembla que ha arribat el moment de la reparació de les víctimes i d’assumir la responsabilitat moral. És evident que l’acord aconseguit és fruit de l’esforç de molts. De la tenacitat de Manuel Barbero, pare d’una víctima i primer denunciant, també creador de Mans Petites. De tots els supervivents que van confiar a EL PERIÓDICO les agressions sofertes i del treball periodístic que va destapar el cas Maristes. I, especialment, d’una societat que, davant del coneixement, no ha volgut mirar cap a un altre costat, recolza les víctimes i exigeix la seva reparació.