LA CLAU

El cor d'Espanya

En lloc de jugar la carta de la cohesió d'Espanya, la dreta ha decidit jugar la del nacionalisme espanyol

1
Es llegeix en minuts
nadeu car 1200

nadeu car 1200

Abans llegíem novel·les. Amb el temps, alguns amics, bastants en realitat, han anat perdent l’interès per la ficció i transvasant-lo a l’assaig: història, política, sociologia, tecnologia... És un desamor urgent, tributari de la desassossegant sensació que la revolució tecnològica i les transformacions polítiques, socials i econòmiques ens submergeixen en una voràgine endimoniada que supera de llarg la nostra capacitat d’adquisició de coneixement. Tan apressant és aquesta desafecció com desenfocada: en ocasions, la ficció és un vehicle més adequat que la realitat per explorar el món veritable.  

Hi ha un mantra editorial que afirma que els grans canvis polítics o econòmics no són un bon material novel·lable fins a molts anys després. ¿Quants anys són molts? Steinbeck va publicar El raïm de la ira, un fresc sagnant de l’èxode camperol durant la Gran Depressió, deu anys després del Crac del 29. Aleshores, el New Deal de Roosevelt havia posat ja els EUA en el carril de la recuperació, però el nou sot de 1937-1938 mantenia bona part de les classes populars sota el flagell de la necessitat.

Sàtira en directe

L’anglès Jonathan Coe té encara més tirada per l’actualitat. A ¡Menudo reparto! (1994), passa comptes amb la revolució conservadora de Thatcher només quatre anys després de la sortida de la Dama de Ferro de Downing Street. A El círculo cerrado (2004), radiografia en temps real del nou laborisme de Blair (1997-2007).

Notícies relacionades

El corazón de Inglaterra (2018), Coe despulla en rigorós directe les claus del brexit. L’expremier  laborista Gordon Brown té una frase en aquesta sàtira: «En lloc de jugar la carta de la unitat de la Gran Bretanya, els conservadors van decidir jugar la del nacionalisme anglès». A continuació arribarien el populisme, la fractura en dos del Regne Unit, la ruptura amb Europa.

No hi ha res nou sota el sol. La mateixa sentència de Brown li prova com un guant al rebuig irat de la dreta espanyola a la passarel·la de diàleg acabada d’establir en el conflicte català.  Novel·les.