LA CLAU

Es busca un traïdor

El Govern de Torra està trencat. La fractura entre JxCat i ERC és irreparable segons el parer de les dues parts. Un assumpte diferent és que la fallida de la coalició acabi en avanç electoral immediat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51991227 leader of catalonia s regional government quim torra speaks 200127152153

zentauroepp51991227 leader of catalonia s regional government quim torra speaks 200127152153 / ALBERT GEA

El Govern de Torra està trencat. La fractura entre JxCat ERC és irreparable segons el parer de les dues parts. Un assumpte diferent és que la fallida de la coalició acabi en avanç electoral immediat. Les calculadores de les dues formacions treballen sense parar. Cada dia canvien les variables de l’equació. L’independentisme viu al dia des del fracàs de la DUI.

Puigdemont, per mitjà del seu subaltern Torra, té en el seu poder el botó de dissolució del Parlament. Si l’expresident  el polsés en aquest moment podria aprofitar l’halo èpic de l’empara de l’Eurocambra. Si a mitjà termini li és retirada la immunitat, l’halo minvarà. Acorralaria, a més, ERC en la negociació amb el PSOE, fins i tot a risc de rebentar-la i perdre l’alleujament de la seva situació personal que se’n pogués derivar. I impediria a Esquerra capitalitzar els nous Pressupostos de la Generalitat. Són, no s’ha d’oblidar, els Pressupostos del republicà Aragonès i no de Torra. És Aragonès qui els ha concebut, negociat i capitalitzat. Però fins i tot diputats de JxCat consideren que avortar els primers comptes des del 2017 seria una decisió injustificable, suïcida. Bé, no seria la primera.

Un altre moment crític arribarà quan el Tribunal Suprem confirmi amb gran probabilitat la inhabilitació de Torra. Llavors, només l’acceptació d’ERC d’un altre president de JxCat podria impedir la caiguda del Govern. I ni tan sols això seria suficient: faria falta l’ajuda de la CUP.

Turbamulta digital

Notícies relacionades

Esquerra no té interès a avançar les eleccions. Ara pot rendibilitzar el triomf dels Pressupostos. A més, la seva encara tendra negociació amb el PSOE és un imant per a les acusacions de traïció. Els republicans necessiten temps per procurar que el diàleg doni fruits amb què apaivagar les acusacions de la turbamulta digital hiperventilada.

La traïció té molt mala premsa des de Judes Iscariot. Però la història està en deute amb alguns traïdors conspicus. Suárez va desmuntar des de dins la bastida del franquisme Gorbatxov va fer el mateix amb el comunisme soviètic. Potser la solució del conflicte català necessiti també un o diversos traïdors.