REVISIÓ

Atents a twitter: Trump va ara contra Europa

Lluny de pacificar, el Fòrum de Davos ha sigut el lloc en què els EUA han declarat l'obertura d'hostilitats contra la Unió Europea

2
Es llegeix en minuts
trump-von-der-leyen

trump-von-der-leyen

Després d’haver aconseguit una primera treva comercial amb la Xina, el president dels EUA, Donald Trump, va ara contra Europa. Ho va dir ben clar aquest dimecres al Fòrum Econòmic Mundial de Davos. «Jo volia esperar a acabar amb la Xina». I després va entrar a la càrrega: «És molt dur tractar amb Europa. Ells han tret avantatge del nostre país durant molts anys».

La història és coneguda. Ja ho hem vist abans amb la Xina, Mèxic o el Canadà. I sabem què ve a partir d’ara: una escalada verbal, amb les borses i els mercats reaccionant al compàs de l’últim tuit de Trump sobre com de prop o de lluny d’un acord amb Europa.

Abans del seu inici, la cimera de Davos es presentava com un lloc en què poder avançar en la pau entre els EUA i la UE a compte de la negociació d’un pròxim acord comercial entre les dues parts i de la taxa digital que impulsen països com França (que ja l’ha aprovat), Itàlia, Espanya o el mateix Regne Unit, que preveu aplicar-la a l’abril. Però la setmana va acabar amb Davos convertit en el territori en què es van declarar les hostilitats, deixant el camí obert, això sí, a negociacions futures. 

La setmana de Davos va transcórrer més o menys així:

DILLUNS: S’inicia el Fòrum Mundial amb l’expectativa d’una possible pau digital i comercial entre els EUA i la UE.

DIMARTS: França decideix congelar la seva ‘taxa Google’ en espera d’un acord per a la seva aplicació en el marc de l’OCDE a canvi que Trump no apliqui una pujada aranzelària de 2.400 milions sobre productes francesos. Aquell mateix matí es reuneixen a Davos, Trump i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. No transcendeixen detalls. Al final del dia, Von der Leyen anuncia que en les pròximes setmanes es firmarà algun tipus de protocol d’entesa. L’anunci descol·loca els socis europeus.

DIMECRES: A primera hora, en una entrevista televisiva Trump obre la seva escalada verbal contra Europea. Anuncia aranzels del 25% contra els cotxes europeus si no s’avança en un acord comercial i contra els països que apliquin la taxa digital. Aquell mateix matí, la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño explica que, tot i que prefereix fer-ho en el marc de l’OCDE, Espanya manté els seus plans per a una taxa digital.

DIJOUS: El ministre d’Economia de França i el secretari del Tresor dels EUA, amb la mediació del secretari de l’OCDE acorden respectar la treva digital de dimarts en espera d’un acord més ampli durant el 2020. Sobre un acord comercial entre els EUA i la UE, el francès Le Maire adverteix: «No firmarem un acord comercial amb un Estat que rebutgi l’Acord de París sobre canvi climàtic».

Notícies relacionades

DIVENDRES: Un portaveu comunitari confirma que Von der Leyen viatjarà «aviat» als EUA per tornar a parlar amb Trump. S’espera que sigui en la primera part de febrer.

A partir d’ara, tots atents al compte de twitter de Trump.