Al contraatac

La història de Marcela

«Aquí no has vingut a netejar cases ni a cuidar nens, sinó a exercir la prostitució. I ens deus 5.800 euros»

2
Es llegeix en minuts
olerin19492121 castello dempuries  15 06 12  una prostituta espera clientes180901224129

olerin19492121 castello dempuries 15 06 12 una prostituta espera clientes180901224129

Marcela és un nom fictici, però la seva història és real. La va explicar l’altre dia a la ràdio i mentre parlava cap dels que érem amb ella vam tenir coratge per interrompre-la. Marcela és brasilera, supervivent d’un delicte internacional que es diu trata de dones.

Als 24 anys, després de perdre la feina i no poder continuar pagant els seus estudis de Dret, va acceptar una oferta de feina domèstica a Europa. La dona que la va captar va arribar a establir relació durant mesos amb la seva família, incloses dues nebodes petites de les quals va aconseguir unes fotos que més tard va utilitzar per fer-li xantatge. El pla era atractiu: 1.500 euros al mes, mig any d’estada i carrera universitària assegurada. Operació rodona... fins que en un xalet de Portugal l’hi van dir: «Aquí no has vingut a netejar cases ni a cuidar nens, sinó a exercir la prostitució. I ens deus 5.800 euros».

La seva negativa li va valer el primer mastegot, aperitiu de les pallisses  freqüents que vindrien després. Primer a Valença do Minho, amb batuda policial inclosa; després a Sevilla, amb opípares propines si compartia cocaïna amb els clients, i finalment, a Madrid. «M’has d’aixecar el club que tinc allà» –li va dir el cap. «Jo era la seva gallina dels ous d’or» –recorda Marcela–, «no vaig guanyar diners per a mi però vaig generar moltíssim per a la màfia».

Prevenció, reinserció, recolzament

I és precisament a Madrid on APRAM (Associació per a la prevenció, reinserció i recolzament a la dona prostituïda) aconsegueix rescatar-la. «Estem parlant de dones i de nenes» –explica Rocío Mora, la directora general. «Moltes de les que entrevistem ens confessen que van començar sent menors d’edat. I em dol que es parli de putes i no de bagassers». Marcela treballa avui com a mediadora per a APRAM i es passeja cada dia per tota mena d’antres intentant que altres dones aconsegueixin sortir del pou.

Notícies relacionades

Ella és una de les persones amb les quals Andrés Lima ha preparat ‘Prostitución’, una obra que es pot veure al Teatro Español, a Madrid, i que aborda sense embuts ni dogmatismes aquesta crua realitat, que tan sovint es disfressa de debat moral. Nathalie Poza, una de les actrius al costat de Carmen Machi i Carolina Yuste, es pregunta: «¿Què passa amb el desig, què hi ha sota la decisió d’acudir al polígon Marconi un dilluns a les set del matí?».

Jo no ho sé, però sí que tinc dades del que passa allà: el 66% dels bagassers són homes casats, el 20% insulta les dones, el 3,5% les agredeix i el 51% els demana tenir sexe sense preservatiu. I sí que tinc una explicació a la presència de tantes Marcelas al carrer: la prostitució mou cinc milions d’euros cada dia i a més Espanya és líder d’Europa en consumir-la. ¡És el mercat, amic! Pena i vergonya.