L'altre judici al procés

'La casta' contra Trapero

Mantenir la seva causa a l'Audiència Nacional, fins i tot sabent-se que el que ho justificaria (l'acusació per rebel·lió) hauria d'haver decaigut, torna a manifestar la impunitat amb què sembla actuar el poder judicial

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51834606 trapero200121154725

zentauroepp51834606 trapero200121154725 / JOSE LUIS ROCA

El llibre del politòleg Yascha Mounk ‘El poble contra la democràcia’ (2018) analitza per què la nostra llibertat està en perill i apunta com salvar-la (de nosaltres mateixos). Ell parla dels populismes, però no només. I jo, llegint-lo aquests dies, pensava en allò que en el seu dia atacava el denominat per la dreta (i el PSOE fins fa quatre dies) «populisme d’esquerres»: ‘la casta’.

Els de Pablo Iglesias ja no parlen de ‘la casta’ contra la qual llançaven dards en el seu ascens. Ara en formarien part, segons com la descrivien, apuntant als instal·lats a les institucions. Però, en tot cas, ara ells serien de la part elegible d’aquesta ‘casta’. No oblidem, en aquest punt, que si algun poder de l’Estat és ‘casta’ amb majúscules a Espanya, és el judicial. Instal·lats i com intocables.

¿Existeix un govern dels jutges? ¿I estaria actuant per exemple ara contra el major Trapero? Mantenir la seva causa a l’Audiència Nacional, fins i tot sabent-se que allò que ho justificaria (l’acusació per rebel·lió) hauria d’haver decaigut (descartada en el cas del procés), torna a posar de manifest la impunitat amb què sembla actuar aquest poder. I igual passa amb la composició del tribunal, amb aquesta presidenta recusada en el seu dia del ‘cas Gürtel’ per proximitat al PP (que era massa explícita), i ara aquí no passa res.

És cert que una part de l’independentisme va erigir Trapero en el seu heroi, igual de cert com que ara no l’ha desacreditat significativament, i igual com qui sí que ho va fer va ser a partir de llavors un espanyolisme (i els seus tentacles en el poder) que no li ha perdonat el desafiament de ser més eficient, per exemple interceptant urnes, que un cos policial i d’intel·ligència espanyols que ni les van veure passar i que van culminar amb els seus cossos de seguretat apallissant ciutadans indefensos.

Notícies relacionades

¿Això és el que s’està jutjant realment en la causa contra Trapero? ¿Aquesta ofensa contra l’Estat i la seva ‘casta’? ¿I ella, així, actuaria ara contra un ciutadà concret o contra la democràcia?