Vida quotidiana i principis físics

La veritat científica

En aquests temps de veritats a mitges i postveritats alguna cosa caldrà fer per identificar allò amb una certesa de la qual tenim més evidències

3
Es llegeix en minuts
ilu-ciencia-6enero

ilu-ciencia-6enero

És possible que sigui un dels conceptes més debatuts i denigrats en els últims temps. La mort de la veritat ha estat proclamada per pensadors de diferents tendències i utilitzada per polítics i periodistes. Però apropar-se a ella és la finalitat mateixa de la ciència, encara que els mateixos científics poden haver ajudat a que perdi el seu valor absolut. En aquests temps de veritats a mitges i postveritats alguna cosa caldrà fer per identificar allò del tenim més evidències de la seva certesa. Entre molts altres temes parlem de salut, d'alimentació, de canvi climàtic ( "Escolteu als científics", diu Greta Thunberg). No semblen qüestions trivials.

La possibilitat de que puguem arribar a un coneixement veraç ha omplert i omple pàgines de discussions filosòfiques. La deformació de la realitat a la qual assistim i que s'amplifica pels mitjans de comunicació de massa ha decretat la seva defunció. Cal admetre que, per raons diverses, la ciència moderna ha contribuït a que arribem a la conclusió que és impossible arribar a un coneixement cert de la realitat. Unes d'elles procedeixen de la interpretació de principis matemàtics com els teoremes de Godell o del principi d'incertesa de la Mecànica Quàntica que semblen implicar la impossibilitat d'un coneixement cert i consistent. Altres procedeixen de les mateixes teories de la física com la teoria de la Relativitat o la Mecànica Quàntica que semblen proposar visions incompatibles amb els conceptes en què basem la nostra vida quotidiana.

Altres raons de l'actual situació procedeixen de la pràctica de la ciència mateixa. Tot científic ha de basar el seu treball en el dubte sistemàtic i ha de respectar opinions d'altres col·legues per molt desgavellades que semblin. A això s'afegeix que els que volen arribar a conclusions sobre alguns temes s'enfronten a incerteses basades en la complexitat del problema o en la manca de dades fiables. Per tant, sovint el missatge que li arriba a el ciutadà no iniciat pot semblar confús i contradictori i no li permet saber si hi ha conclusions amb algun nivell de veracitat. En aquestes circumstàncies els nous mitjans de comunicació permeten la proliferació d'opinions diverses que poden ratllar l'absurd com aquells que proclamen que la Terra és plana. Aquest cas ens pot semblar folklòric, però quan parlem de la vacunació dels infants o de la negació del canvi climàtic i les seves causes, alguna d'aquestes posicions pot arribar a afectar qüestions globals urgents o fins i tot la vida de la gent.

Notícies relacionades

Alguns proposen que cal reivindicar les posicions d'aquells que van fundar fa tres segles el que coneixem com la Il·lustració i que es proposava dissipar les tenebres de la ignorància. El seu desenvolupament va trobar un dels seus fonaments en les idees de la ciència, en particular de la Física de Galileu i Newton. Les seves lleis de la Mecànica permetien trobar una base sòlida per a entendre al mateix temps per què els objectes cauen cap a la superfície de la Terra i per què els planetes es mouen al voltant de Sol. Des del punt de vista de la Física, les lleis de la nostra vida quotidiana són, ara com fa tres segles, les que va proposar Newton. Per trobar evidències de la teoria de la Relativitat cal fer experiments molt sofisticats. Encara que moltes tecnologies actuals troben la seva base en la Mecànica Quàntica, la seva validesa apareix quan investiguem a nivells de l'àtom o inferiors i això està lluny de la nostra experiència diària. Podem fer les especulacions que vulguem, però si deixem caure un got de vidre a una certa alçada, amb tota certesa caurà a terra seguint les lleis de Newton i es trencarà.

Els científics no solem utilitzar la paraula veritat ni la de certesa perquè cal deixar sempre la porta oberta a qualsevol nova dada que pugui obrir noves maneres d'entendre la realitat. I la complexitat creixent d'observacions i teories inclouen tractaments estadístics que solen proporcionar conclusions de naturalesa probabilística. Però els objectes cauen i es trenquen i els avions aixequen el vol seguint les lleis clàssiques de la Física i donen la volta a la Terra amb la seva forma d'esfera (aproximada). I si entre tots deixem de vacunar als nostres fills tornaran malalties que crèiem oblidades o si no actuem sobre les nostres emissions de gasos rics en carboni el clima anirà canviant de manera que afectarà la nostra vida. Potser no li haurem d’anomenar veritat científica, però sembla sensat actuar com si ho fos.