MIRADOR

Qui espera desespera

¿Qui pensa en les persones que viuran els efectes del nou Govern?

2
Es llegeix en minuts
49213584 59

49213584 59

Les negociacions entre el PSOE i ERC perquè aquesta última formació política s’abstingui en la investidura del pròxim president espanyol continuen encallades a l’espera ara, segons diuen, del dictamen de l’Advocat de l’Estat sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la UE. Pel que sembla, o es filtra interessadament, els punts rellevants dels debats no són mai els continguts de l’acord tan esperat, sinó qüestions externes i alienes a aquest.

Per part dels socialistes, aspirants seguint el resultat electoral i la designació per part del Rei de Pedro Sánchez com a candidat a la presidència, el desig legítim és obtenir no només els vots favorables o les abstencions dels diputats, sinó la complicitat activa de diverses formacions polítiques per garantir l’estabilitat del nou Govern i l’aprovació dels Pressupostos futurs, així com de diverses propostes legislatives orientades a millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania, garantir drets bàsics com el treball, la vivenda, les pensions, el medi ambient, i, també, per tornar a la política l’organització territorial de l’Estat i, en especial, la situació de Catalunya.

Per part dels republicans, el desig consisteix a consolidar la seva posició com negociador català, crear els mecanismes que permetin un diàleg fructífer entre el Govern espanyol i el català que posi fi a la judicialització de la política, faciliti l’alliberament dels presos i la tornada dels qui van fugir, i contribuir al seu lideratge a Catalunya en la perspectiva de les pròximes eleccions autonòmiques.

I si bé, com diuen els portaveus dels dos partits, el nucli central ja està acordat i només queden serrells, la negociació s’ha anat parant per raons bastant incomprensibles: que si uns tenien pressa i els altres no, que s’havia d’esperar la sentència del tribunal europeu, que el congrés d’ERC havia de precedir el pacte, etc. I ara, que sense el dictamen esmentat no hi ha acord fiable. Queda clar, en tot cas, que la confiança entre els interlocutors i les forces que representen és molt baixa, que estan molt més pendents de la imatge i del màrqueting de la negociació que dels seus continguts, que tenen tanta por de les crítiques externes com de les dels seus afiliats i simpatitzants, i que el que va impedir formar Govern al setembre amb Unides Podem ara ni s’esmenta.

Notícies relacionades

¿I la gent? ¿Qui pensa en les persones que viuran els efectes d’aquest acord i del Govern que surti, o que patiran les conseqüències del desacord amb unes terceres eleccions en menys d’un any i un més que previsible Govern de les dretes? ¿En algun moment els negociadors, la direcció dels dos partits, els assessors d’uns i d’altres han deixat de banda l’anecdotari i els equilibris per fixar-se seriosament en una perspectiva a mitjà i llarg termini que tingui per objectiu fonamental la ciutadania?

Sincerament, costa veure-ho. I em temo que la majoria d’espanyols, catalans inclosos, que va veure i va viure amb expectació, il·lusió i alegria els resultats electorals i el pacte entre PSOE i Unides Podem ara ha passat de l’esperança a la desesperació. No podem continuar així. I menys quan s’ajornen les millores en pensions i salaris.