Editorial

Joguines amb molta màgia

És important valorar les recomanacions dels pedagogs a l'hora d'escriure la carta als Reis

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51451979 juguetes valencia191220110625

zentauroepp51451979 juguetes valencia191220110625 / Miguel Lorenzo

Des d’un calendari solidari fins a un unicorn per cavalcar. Des d’un ninotet que cap a la mà d’un nen de 5 anys a una caçadora pintada a mà en recolzament dels manters. L’oferta d’obsequis per a aquestes festes és tan àmplia com les motivacions i els interessos que els impulsen, però hi ha un element en comú en tots: la il·lusió de regalar.

No només els nens viuen el Nadal amb alegria. La indústria joguinaire espera l’última empenta d’aquests diesper superar els 1.600 milions d’euros de facturació i recuperar-se de la sotragada del 2018. Van ser diversos els factors que van confluir l’any passat que van comportar un descens del 4,09% de les vendes, des del tancament de Toys ‘r’ Us fins a l’absència de pel·lícules de gran impacte a la cartellera. Les llicències de produccions de cine o televisió suposenentre un 20% i un 30% del mercat. Aquest any les previsions són especialment optimistes. ‘Toy Story 4’, ‘Frozen 2’ i ‘Star Wars Episodi IX’ col·laboraran a impulsar les vendes. No només el mercat nacional presenta bones perspectives, les vendes més enllà de les fronteres s’esperen que augmentin en més d’un 8%. Un terreny en què Catalunya, com la regió més exportadora del sector, té molt a guanyar.

¿Quina joguina serà la més desitjada? Hi haurà de tots els gustos i per a totes les butxaques. Entre els més assequibles, no faltaranels petits i simpàtics Superzings,uns ninotets col·leccionables que representen coses o aliments vestits de superherois o superdolents. Les nines L.O.L. també tornaran a triomfar. I els clàssics es continuaran imposant. Des de les nines Nancy, els nadons ploraners, els jocs de construccions o els de taula. Una combinació de novetats rutilants i de joguines que els pares recordaran de les seves pròpies infàncies. La tecnologia també serà present ambun augment significatiu d’oferta de robots. Sens dubte, són dies d’il·lusió, però també d’estrès. Especialment quan a casa hi ha petits disposats a sumar línies a la carta als Reis Mags. És important recordar les advertències dels pedagogs: un nen envoltat d’un munt de regals no sempre és positiu. L’admiració per cada obsequi amb prou feines dura el moment d’esquinçar l’embolcall i descobrir l’interior. L’afany vola d’un paquet a un altre a ritme vertiginós. Al cap d’uns dies, la majoria de les joguines acaben arraconades. No es tracta de demonitzar els obsequis, sinó més aviat d’aplicar una mica de sensatesa a la desmesurai convertir el moment en una cosa realment màgica. Una oportunitat perquè els més petits aprenguin el valor de les coses i no la voracitat del consum irresponsable.

La màgia no és exclusiva dels més petits, tampoc dels Reis d’Orient. Any rere any,els regals solidaris guanyen adeptesi les possibilitats són múltiples. Des de convertir-se en soci del gimnàs social Sant Pau del Raval (Barcelona) fins a comprar una ‘bufanda de la iaia’ (Amics de la Gent Gran) o un dels múltiples calendaris solidaris. Sens dubte, és una oportunitat fantàstica per estendre l’alegria.