Editorial

El 'brexit' també afecta Gibraltar

El Govern gibraltareny i l'espanyol han de trobar fórmules per adaptar-se a la nova realitat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45970003 gibraltar190403104719

zentauroepp45970003 gibraltar190403104719 / A Carrasco Ragel

Una de les conseqüències per a Espanya del ‘brexit’ és la repercussió que tindrà a Gibraltar. En les dures negociacions per a la sortida del Regne Unit, Espanya va aconseguir el dret de veto a qualsevol acord al qual en el futur puguin arribar Londres i la Unió Europea. A més, durant l’any 2018 es van negociar quatre memoràndums per preparar una sortida que els gibraltarenys no desitgen, ja que un 96% van votar pel ‘remain’, la permanència del Regne Unit a la UE.

Aquests memoràndums miren d’anivellar les condicions de vida entre els dos costats del reixat, és a dir, entre la colònia britànica i la comarca del Camp de Gibraltar, i es refereixen als temes més sensibles, sobre els quals s’han creat tres comitès que es reuniran durant el període de transició del ‘brexit’ –en principi del 31 de gener al 31 de desembre del 2020– i que han de garantir els drets dels gairebé 10.000 treballadors espanyols que cada dia creuen el reixat –un altre comitè tractarà dels 5.000 comunitaris no espanyols–; abordar la cooperació policial i duanera, sobretot la gran diferència en el preu del tabac, fet que facilita el contraban (tot i que el diferencial es va reduint), i millorar el medi ambient, perjudicat pels abocaments des del penyal a les aigües la sobirania dels quals es disputen Espanya i el Regne Unit. Les primeres reunions preparatòries estan previstes a Madrid a mitjans de gener, dues setmanes abans del ‘brexit’.

El Govern gibraltareny vol mantenir la fluïdesa a la frontera –una de les possibles conseqüències negatives de la sortida del Regne Unit– i Espanya veu una oportunitat perquè els gibraltarenys es convencin que els aniria millor si s’allunyessin de Londres i s’aproximessin a Madrid. Però és difícil que ho aconsegueixi perquè el negoci dels gibraltarenys consisteix precisament a ser-ho, com ho demostra el fet que amb l’actual situació Gibraltar ha passat en mig segle de necessitar ajuda al desenvolupament a tenir la tercera renda per càpita del món.