Aquestes eleccions no són el final del camí

Boris Johnson va avançar els comicis per desencallar el 'brexit', però això no és el final del tortuós camí iniciat fa tres anys

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51338493 boris johnson elecciones191212092550

zentauroepp51338493 boris johnson elecciones191212092550 / DANIEL LEAL-OLIVAS

Incapaç d’aconseguir l’aval del Parlament a l’acord per sortir de la UE que va negociar amb els Vint-i-set, Boris Johnson va convocar eleccions legislatives anticipades amb les quals espera treure el Regne Unit de l’interminable i enredat laberint en què es troba des del juny del 2016, quan els britànics van votar a favor d’abandonar el club comunitari. Després de tres anys agònics, Boris Johnson ha aconseguit de les urnes un clar mandat per executar el ‘brexit’ el 31 de gener en els termes acordats amb la UE.

L’objectiu de les eleccions no era cap altre que desencallar aquest tema, i els ciutadans han votat pensant en això. La sortida o no de la Unió és la preocupació número u per al 68% dels britànics, per davant d’altres assumptes com el deteriorament del sistema públic de salut o l’empobriment del país, després d’una dècada d’austeritat i del cost que està tenint la incertesa associada a la sortida de la UE sobre l’economia del país, amb una caiguda del PIB del 2,5% en els tres últims anys.

 El mantra de Johnson

Però malgrat això, aquestes eleccions no són un referèndum sobre la UE, per molt que Johnson es pugui sentir legitimat i es disposi a prémer l’accelerador, es regali la llei del ‘brexit’ abans de Nadal per poder trencar el matrimoni amb Brussel·les el 31 de gener. Amb una majoria absoluta més que folgada, té al davant l’aval del Parlament, un recolzament que en tres ocasions li va negar la seva antecessora, Theresa May. Amb el triomf més important per als conservadors a les espatlles des de l’era de Margaret Thatcher, Johnson tampoc hauria de tenir problemes per contenir l’ala més dura del seu partit. Els britànics han parlat clar i li han donat un suport sense fissures.

Notícies relacionades

Aquestes eleccions ni són un referèndum ni el final del tortuós camí iniciat pels britànics. La futura relació comercial de Londres amb la UE és encara un llibre per obrir. En el moment en què el matrimoni es trenqui, s’iniciaran complexes negociacions per fixar la nova relació. Han d’estar finalitzades en un any, quan acaba el període de transició. Un termini impossible perquè el normal és que es tardi diversos anys a tancar un tractat comercial.

I així, tot tornarà a començar quan es tanqui un llibre i se n’obri un altre: les presses, els ultimàtum, les incerteses.  Si el ‘brexit’ haurà sigut un encert o no per als britànics, el temps ho dirà i dependrà en bona mesura de l’acord que aconsegueixi tancar amb la UE, el seu principal mercat. Però fins avui tot ha sigut un despropòsit.  Descomunal.