28 set 2020

Anar al contingut

Editorial

Una Constitució per acollir el diàleg polític

La reforma de la Carta Magna és imprescindible per afrontar temes pendents, com el català

firma editorial català

El Periódico

Una Constitució per acollir el diàleg polític

JOSE LUIS ROCA

El 41è aniversari de la Constitució es va celebrar al Congrés dels Diputats marcat per una nova situació política sorgida de la repetició de les eleccions el 10-N que ha deixat un Parlament molt fragmentat i amb un partit com l’ultradretà Vox com a tercera força política. En aquestes condicions, són encertades les paraules de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que va reclamar «respecte, diàleg i responsabilitat» per assegurar la governabilitat en una Cambra sense majories clares.

A l’habitual absència dels presidents autonòmics nacionalistes, entre els quals Quim Torra, es va sumar aquesta vegada el màxim dirigent de Vox, Santiago Abascal, que va preferir manifestar-se a Barcelona –ciutat epicentre del «cop d’Estat» contra la unitat d’Espanya, segons les seves paraules– i no compartir acte amb els que pacten amb «colpistes». Unes manifestacions i una actitud que demostren el respecte que sent per la Constitució Vox, que inclou en el seu programa l’abolició de l’Estat de les autonomies per substituir-les per un Estat unitari.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Davant de posicions com aquestes, els altres partits han de defensar més que mai la Constituci, sense renunciar a la seva reforma, que és una mesura imprescindible per afrontar diversos problemes pendents, com el de Catalunya. En aquest sentit, és un bon senyal l’avanç de les negociacions entre el PSOE i ERC, que continuaran dimarts que ve a Barcelona. Pedro Sánchez va defensar en l’acte commemoratiu de la Constitució el «pacte entre diferents per garantir la governabilitat» i va confiar que el marc constitucional serveixi per donar resposta a la crisi territorial. Aquest marc, en el futur, no pot ser cap altre que la reforma per integrar la pluralitat i la diversitat espanyoles. Però primer és necessari que el preacord entre el PSOE i Unides Podem aconsegueixi els suports necessaris perquè la investidura de Sánchez tiri endavant i poder abordar, després, fruit de la llavor plantada amb l’acord que es busca amb ERC, el problema polític de Catalunya.