Editorial

Una Constitució per acollir el diàleg polític

La reforma de la Carta Magna és imprescindible per afrontar temes pendents, com el català

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51240817 madrid  06 12 2019    politica   acto de conmemoraci n del d191206203446

zentauroepp51240817 madrid 06 12 2019 politica acto de conmemoraci n del d191206203446 / JOSE LUIS ROCA

El 41è aniversari de laConstitucióes va celebrar al Congrés dels Diputats marcat per una nova situació política sorgida de la repetició de les eleccions el 10-N que ha deixatun Parlament molt fragmentati amb un partit com l’ultradretàVoxcom a tercera força política. En aquestes condicions, són encertades les paraules de la presidenta del Congrés,Meritxell Batet, que va reclamar«respecte, diàleg i responsabilitat»per assegurar la governabilitat en una Cambra sense majories clares.

A l’habitual absència dels presidents autonòmics nacionalistes, entre els qualsQuim Torra, es va sumar aquesta vegada el màxim dirigent de Vox,Santiago Abascal, que va preferirmanifestar-se a Barcelona–ciutat epicentre del «cop d’Estat» contra la unitat d’Espanya, segons les seves paraules– i no compartir acte amb els que pacten amb «colpistes». Unes manifestacions i una actitud que demostren el respecte que sent per la Constitució Vox, que inclou en el seu programa l’abolició de l’Estat de les autonomies per substituir-les per un Estat unitari.

Davant de posicions com aquestes, els altres partits han de defensar més que mai la Constituci, sense renunciar a la sevareforma, que és una mesura imprescindible per afrontar diversos problemes pendents, com el de Catalunya. En aquest sentit, és un bon senyal l’avanç de les negociacions entre el PSOE i ERC, que continuaran dimarts que ve a Barcelona. Pedro Sánchezva defensar en l’acte commemoratiu de la Constitució el «pacte entre diferents per garantir la governabilitat» i va confiar que el marc constitucional serveixi perdonar resposta a la crisi territorial. Aquest marc, en el futur, no pot ser cap altre que la reforma per integrar la pluralitat i la diversitat espanyoles. Però primer és necessari que el preacord entre el PSOE i Unides Podem aconsegueixi els suports necessaris perquè lainvestidurade Sánchez tiri endavant i poder abordar, després, fruit de la llavor plantada amb l’acord que es busca amb ERC, el problema polític de Catalunya.