Al contraatac

Adeu turisme, adeu

Quan qualssevol de nosaltres creiem tenir la solució senzilla a problemes complexos, hauríem de tancar la boca i obrir el pensament

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49291880 bcn190801180726

zentauroepp49291880 bcn190801180726

Segueix el conflicte. La conversa la pretenc gairebé literal. En vaig prendre nota. Cafeteria a Barcelona. Migdia. Dues senyores de gentilícia catalana indeterminada xerren en veu alta. Una, o les dues, són sordes. El seu to és categòric, emfàtic i atiplat. Primer resulten còmiques, però després s’abaten sobre el funest.  Com que les taules fan cantonada, no em veuen.

-Diuen que amb tot això, el turisme baixarà.

-D’un gran mal en surt un gran bé. Als turistes ‘cutres’ cal tornar-los ràpid al seu país. Que vinguin els que tinguin estudis o els que estigui clar que siguin bona gent. Ja està bé que Barcelona sigui com una oenagé de turistes pidolaires.

-Quina catèrvola de turisme indecent que ens arriba. Aprofitem el desastre de les barricades i que se’n vagin a un altre país. Jo els faria un test de 10 preguntes i ja veuries si entren els més decents i educats. Només 10 preguntetes i ja veuries tu com això s’arregla en un no res.

Elles continuen parlant i jo em faig algunes preguntes. ¿Quins estudis han de tenir els turistes?, ¿com se sap si algú és bona gent?, ¿quines 10 preguntes s’han de fer per saber si un turista és decent i educat?  

Imagino les prohibicions que aquestes dues senyores imposarien a les nostres fronteres. El personal duaner podria impedir l’entrada a qualsevol turista, per motius dispars, heterogenis i agitats. Prohibida l’entrada al país als següents ciutadans estrangers:

-Els que no estiguin operats d’apendicitis, per evitar despeses de possibles peritonitis.

-Els que arribin amb barba de més de sis dies, per deixadesa.

-Els majors de 50 anys sense desodorant a l’equipatge, per respecte al medi ambient.

-Els autocars han d’acreditar que durant el viatge s’ha salmodiat en cinc idiomes: «Senyor, escolta la meva pregària, estigues atent a la meva súplica, respon-me, tu que ets bo i fidel».

-Per accedir a un hotel de cinc estrelles, el turista ha de saber el que és el brou primordial de l’univers, els forats negres i qui és Torra, sense inventar-s’ho.

-Els obsessos sexuals reincidents, seran confinats una setmana a Montserrat.

Notícies relacionades

-Tampoc podran entrar els que pateixin araquibutirofobia, que és una por injustificada de la closca dels cacauets. Els neures que vagin al Regne Unit.

Em permeto la digressió en un tema tan seriós, tan substancial econòmicament i que preocupa tanta gent, per la frivolitat infantil de les senyores a la cafeteria. Prefereixo no imaginar les seves tesis sobre la immigració. Quan qualssevol de nosaltres creiem tenir la solució senzilla a problemes complexos, hauríem de tancar la boca i obrir el pensament. Com deia Jaume Perich: «Que desagradable resulta caure bé a la gent que et cau malament».