IDEES

El pub com a parlament

1
Es llegeix en minuts

Quan Jonathan Coe va publicar la novel·la ‘Expo 58’ encara faltaven uns anys per al ‘brexit’. Allà explica com l’Oficina d’Informació del seu país va dubtar sobre quina imatge projectar de l'esperit britànic al seu pavelló en una Exposició Universal que havia de tancar ferides de la segona guerra mundial. Finalment, van trobar una solució conciliadora: «¡Exacte! El pub. Tan britànic com el bombí o el ‘fish and chips’».

Els escriptors, més que notaris carronyers del que acaba de passar, haurien de seraquests canaris a la mina que oloren abans que la resta les fugues de gasos tòxics.I ell ho va brodar: anys després,Nigel Farageva guanyar milers de vots per abandonar la Unió Europea fent-se centenars de fotos en pubs enarborant pintes de cervesa.

Coe explora a ‘El corazón de Inglaterra’ les tensions populistes i els discursos arters que van portar al ‘brexit’

Just després del referèndum em va donar per fer un Interraïl per la Gran Bretanya per copsar els ànims. Recordo la diatriba del dependent d’una botiga de discos de Manchester, unexmodamb crosses que s’acabava d’emprenyar amb el seu millor amic perquè li havia dit dient: «¡Per fi torna el nostre país!». «¿A què torna, idiota, als anys 30?», li havia cridat abans de penjar.

Notícies relacionades

Ara, el meu escriptor anglès (viu) preferit torna ambEl corazón de Inglaterra, on, en ple remolí per executar aquell referèndum, explora les tensions populistes i els discursos arters que van portar a aquella decisió.Com que és un novel·lista, busca aquest caldo de cultiu en escenes quotidianes i no en titulars. Per exemple, una dona rep una multa i és condemnada a fer un curs de conducció. Allà troba això: «Tant havia sigut per arribar d’hora a l’hospital o perquè havien comprat menjar xinès per endur i volien arribar a casa abans que es refredés [...] havien arribat a la conclusió que el límit de velocitat era completament irracional. Furiosos, se sentien assenyalats per forces malignes i invisibles».

La novel·la de Coe no és només tendra, àcida, profunda i divertidíssima, com totes les seves, sinó fins i tot útil en aquest debat begut.I no només en aquest debat, sinó en molts d’altres, relacionats amb l’oportunisme polític, que ens ocupen i preocupen avui.H

Temes:

Brexit