La clau

Institucions antisistema

L'independentisme parla com acostumava a fer-ho l'extrema esquerra anticapitalista a la qual tant va combatre tanta gent d'ordre avui independentista

1
Es llegeix en minuts
16/10/2019 Un detenido y al menos 11 heridos en los disturbios de Barcelona donde arden coches y hogueras.

16/10/2019 Un detenido y al menos 11 heridos en los disturbios de Barcelona donde arden coches y hogueras. / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

No fa falta tenir molta memòria per recordar altres casos d’enfrontaments entre manifestants i antiavalots a Barcelona: el cine Princesa, les manifestacions antiglobalització i contra les cimeres europees, vagues generals, l’acampada del 15-M o l’Aturem el Parlament...

El clixé de la Rosa de Foc no és exagerat; des de fa anys grups de radicals molt violents(sempre molt joves, de manera que hi ha relleu generacional) aprofiten les grans manifestacions sobre causes molt diferents per convertir Barcelona en escenari d’una batalla campal. L’última causa és la independentista. Per reprimir aquestes manifestacions, els Mossos d’Esquadra han protagonitzat escenes de violència injustificables, com per exemple l’evacuació de la plaça de Catalunya i el cas d’Esther Quintana.

Notícies relacionades

El ritualdesprés de les estampes de contenidors cremant i manifestants i policies ferits acostuma a ser el mateix.Els manifestants culpen de la violència grupuscles incontrolats i infiltrats i provocadors policials. Reafirmen el caràcter pacíficdel seu moviment,critiquen amb duresa l’acció dels antiavalotsi insten a no condemnar només la violència dels radicals encaputxats, sinó totes les violències estructurals. I, sobretot, la policial. Del costat de l’ordre, sobretot del Govern de torn, s’utilitza la violència per desacreditar la causa. Són, deien, antisistemes.

Així era fins aquests dies.  Avui són les institucions catalanes a través de qui les encapçalen les que recorren al discurs que, no fa gaire, aquestes mateixes institucions desqualificaven com a antisistema. I així arribem a la paradoxa quesigui notícia que un conseller d’Interior defensi els Mossos d’Esquadra. ¿S’han convertit les institucions catalanes en garants dels drets dels manifestants per sobre de la policia? No. Només dels seus manifestants. L’independentisme, un moviment que es va convertir en majoritari quan va atraure les classes mitjanes,parla com acostumava a fer-ho l’extrema esquerra anticapitalista a la qual tant va combatre tanta gent d’ordre avui independentista. 

Temes:

Quim Torra