LA CLAU

No és dia per a bromes

«¡Ho tornarem a fer!», clama Torra després de la sentència. ¿Què, exactament? Fins ara, el bloc independentista ni tan sols ha aconseguit consensuar una resposta a la sentència per portar al Parlament

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50401727 aeropuerto clash191014210853

zentauroepp50401727 aeropuerto clash191014210853 / ELISENDA PONS

No és dia per abromes. Tant de bo aquest temps adust permetés les humorades. Llavors tindríem en compte l’afirmació del Govern català que va enviar elsMossosa reprimir elsmanifestants independentistesper protegir-los, per evitar que ningú acabés acusat desedició. Eren els mateixos manifestants als quals el president Torra incitava i felicitava per col·lapsarl’aeroport de Barcelona. La portaveu Budó ha aconseguit una pirueta inimitable. Una altra. El seu palmarès comunicatiu no té igual. LaConselleria d’Interior, transmutada en la deCaritat i Reparació de Malifetes.

No és dia per a bromes. Budó viu en un tirabuixó, però Torra no impulsa la protesta amb una cara i envia amb una altra els Mossos a ofegar-la. Torra no va enviar la policia a l’aeroport. Els Mossos hi van acudir per ordre del comandament policial. L’empremta de l’1-O és profunda. El conseller Buch ha assumit de millor o pitjor grau que no pot forçar els Mossos a eludir les seves obligacions.

Notícies relacionades

No és dia per a bromes. «¡Ho tornarem a fer!»clama Torra 24 hores després de la comunicació de les condemnes dels líders del procés.¿Què és exactament el que tornaran a fer? ¿El rosari de despropòsits de la tardor pertorbada del 2017? Dos anys després, els independentistes propugnen estratègies discrepants. Fins ara, ni tan sols han aconseguit consensuar una resposta a lasentència del Tribunal Supremper portar aquest dijous al Parlament. Si res canvia, serà un ple extraordinari sobre la sentència sense pronunciament ni resolució. Un ple mut.

La batalla final

El fort impacte de la sentència requerirà el seu temps de sedimentació. Després del fracàs del procés, la bretxa més profunda no separaCatalunyai la resta d’Espanya. Tampoc s’obre entre catalans independentistes i no independentistes. L’esquerda més evident avui separa els partits secessionistes. Enredats en una guerra llarga i antiga per l’hegemonia nacionalista,ERC i JxCates proveeixen per a la previsiblebatalla finalen les pròximes autonòmiques. Sense bromes.