Dues mirades

El 62%

L'enquesta d'EL PERIÓDICO dibuixa un panorama tristíssim: un 62% dels catalans creuen en l'indult, i un 62% d'espanyols, el contrari

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48355529 politica  manuel marchena190601210937

zentauroepp48355529 politica manuel marchena190601210937 / Tribunal Supremo

Una gran majoria de la població creu que la sentència serà condemnatòria. No dic tothom, perquè l’enquesta d’EL PERIÓDICO ens diu que un 30% dels catalans pensa que es concretarà en una inhabilitació o en l’absolució dels encausats. Em temo, però, que l’opinió dels enquestats és més un desig que no pas una intuïció. La realitat ens fotrà una pallissa considerable que ens abocarà a un futur incert, crític. En funció de qui analitzi la situació i dels judicis previs que cadascú aporti a la lectura de la sentència, podem discórrer entre una certa commiseració, ara per ara difícil de creure, i una venjança que es planteja com un despòtic avís per a navegants. ¿I després? Després, vull dir, de les previstes i previsibles (i algunes d’imprevisibles) reaccions de resposta i protesta.

La mateixa enquesta que els deia dibuixa un panorama tristíssim. Un 62% dels catalans creue que hi hauria d'haver un indult. És a dir, i més enllà dels detalls jurídics, una voluntat de passar pàgina judicial i d’entrar en els capítols de la política. Un 62% dels espanyols creuen que no n'hi hauria d'haver. És a dir, presó i repressió. El mateix percentatge, la mateixa dramàtica clivella.