LA CLAU

I Rivera va caure del cavall

¿L'autoesmena del líder de Cs arriba a temps per salvar els mobles? ¿Els erràtics molinets de Rivera han arruïnat la seva credibilitat o encara conserva una porció suficient per intentar reflotar la nau taronja?

1
Es llegeix en minuts
GRAF3184. MADRID, 02/10/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, realiza declaraciones antes de reunirse con cargos y diputados de Ciudadanos en la Asamblea de Madrid.- EFE/David Fernández

GRAF3184. MADRID, 02/10/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, realiza declaraciones antes de reunirse con cargos y diputados de Ciudadanos en la Asamblea de Madrid.- EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

Una resplendor celestial va fer caure Pablo de la seva muntura i després res va ser ja igual que abans. Rivera també ha caigut del cavall. Per ser precisos, no ha caigut encara per complet: està caient. Va caient per episodis (el primer, el 16 de setembre; el segon, aquest mateix dissabte: n’hi haurà més), i no encegat per un llampec místic, sinó fulminat pel llamp sense ànima de la demoscòpia.

L’obstinació de Rivera a vetar qualsevol aliança amb la socialdemocràcia mentre combrega aquí i allà amb la ultradreta, la seva impassibilitat davant els precs (i els retrets i els càstigs) dels seus valedors i patrocinadors perquè deposés el veto a Sánchez i desbloquegés el govern, han acabat per esgotarCiutadans. I a ell mateix, és clar. Ell, que fa només 18 mesos era l’Elegit. Els fats de les enquestes el mimen. Els diners, és a dir, el poder autèntic, el complimentava, l’havia ungit ja. ¿Què podia sortir-li malament? Tot.

Rivera va equivocar les seves decisions estratègiques. No només va fracassar en l’intent de sorpasso al PPsorpasso, sinó que la seva obstinació li ha regalat a Casado una recuperació inopinadament còmoda i ràpida a costa del graner taronja. ¿Què ha fet Casado? Res extraordinari: relaxar-se i accentuar per passiva la radicalitat sense nord del líder de Cs. Hi ha a Espanya almenys dues forces antagòniques que marxen sense brúixola, únicament capaces d’extreure energia de la col·lisió: Ciutadans i l’independentisme català. Un festival ultranacionalista.

Incògnites

Notícies relacionades

¿La caiguda del cavall del líder de Cs arriba a temps per salvar els mobles? ¿Elserràtics molinets de Rivera han arruïnat la seva credibilitat o encara conserva una porció suficient per intentar reflotar la nau taronja?

L’enquesta del Gesop per a EL PERIÓDICO li pronostica una trompada descomunal en benefici gairebé simètric del PP. A falta de les sentències del procés i els ERO d’Andalusia, del desenllaç del brexit i de l’agreujament de les tos de l’economia, s’han de llegir les enquestes electorals amb cautela. Aquest pronòstic donaria ales a Casado per rubricar la seva escalada amb una abstenció que permetés la investidura de Sánchez. I el consegüent martiri del president socialista si no comptés amb un recolzament sòlid a la seva esquerra.