28 febr 2020

Anar al contingut

La clau

Catalunya, en campanya permanent

Javier Lizon

Catalunya, en campanya permanent

Anna Cristeto

Amb la sentència del procés, la campanya del 10-N pivotarà sobre Catalunya i serà difícil traslladar la mirada al programa

Estem en mode campanya i, tot i que serà més curta, cap es deu haver vist condicionada fins ara per qüestions tan transcendentals. Amb la sentència del procés, la campanya pivotarà sobre Catalunya i serà difícil traslladar la mirada al programa.

Coincidint amb el segon aniversari de l’1-O, els partits prenen posicions davant de la trucada a la desobediència civil massiva dels independentistes: el PSOE contempla el 155 si s’incompleix la llei i Cs en qualsevol cas; el PP aplicaria immediatament la llei de seguretat nacional; i Unides Podem interpreta aquests posicionaments com «focs artificials».

Aquesta és la foto de situació i, segons un sondeig del Gesop per a EL PERIÓDICO, el 10-N se saldaria amb una nova victòria del PSOE, una notable pujada del PP i la caiguda de Cs. Vox aguantaria i Unides Podem cediria escons davant de la irrupció d’Errejón. Al grup independentista s’estrenaria la CUP.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La qüestió catalana és omnipresent. No en va, el 45% dels enquestats a Espanya creu que influirà molt o bastant en el seu vot, quatre punts més que a l’abril. El PSOE apareix com el partit que pot gestionar millor la crisi catalana (puja gairebé un punt), seguit d’UP, molt lluny de PP i Cs. A Catalunya, en canvi, és UP que avantatja en onze punts el PSOE com a interlocutor preferit per resoldre el conflicte, en bona mesura gràcies al terç d’electors d’ERC que confia en Iglesias. 

D’allà, l’insomni de Pedro Sánchez al valorar una aliança amb els morats amb el mar de fons independentista. Vist el resultat, guanya pes el bipartidisme, i els socialistes podrien obtenir suports en files populars i/o taronges per al desbloqueig, una possibilitat que podria dificultar el diàleg amb Catalunya. El to moderat d’ERC pot també entristir-se en cas de condemna, més encara en funció de la seva severitat. Serà clau una bona gestió política de la sentència i uns nous comicis catalans que permetin emergir altres lideratges per encarrilar una solució.