Editorial

La repetició electoral pot ser estèril

El PSOE seria el guanyador el 10-N, segons el sondeig del GESOP, amb un resultat molt semblant al que va obtenir a les generals de l'abril

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853

zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853 / Javier Lizon

La repetició de les eleccions generals el pròxim 10 de novembre pot ser poc útil i deixar les coses més o menys com estaven. Això és el que es desprèn de l’enquesta del GESOP que publica EL PERIÓDICO i que confirma que els socialistes tornarien a guanyar, però amb un resultat pràcticament igual al de l’abril (124-128 escons davant els 123 actuals), potser perquè el 44% dels consultats culpa el PSOE de la repetició electoral, davant el 26% que responsabilitza Unides Podem (UP). La distribució en blocs continuaria donant un predomini a l’esquerra, tot i que amb una majoria molt ajustada, amb la qual cosa potser seria necessària de nou l’abstenció del PP o de Ciutadans (Cs) per trencar el bloqueig polític. 

La distribució del vot dins dels blocs sí que pateix algunes variacions significatives. A la dreta, la principal és l’enfonsament de Ciutadans, que pot perdre la meitat dels seus 57 escons, quedar-se’n entre 24 i 28 i ser superat fins i tot per Vox, al qual el sondeig atorga els mateixos diputats que a Cs. El catastròfic resultat del partit taronja s’acompanya amb un desprestigi d’Albert Rivera a tots els indicadors complementaris: obté la pitjor valoració des que es presenta a les eleccions generals, amb la pèrdua d’un punt des de l’abril; retrocedeix en 10 punts en preferències per ser president, i passa del segon lloc al quart, i és el dirigent més mal qualificat pel seu propi electorat.

 

Aquest dur càstig al gir a la dreta–que ja es va manifestar amb la deserció de significats dirigents després dels pactes amb Vox– i al cordó sanitari aixecat per Cs davant el PSOE està, sens dubte, en l’origen que Rivera aixequés ahir el veto a Pedro Sánchez a canvi que els socialistes es comprometin a efectuar una sèrie de “reformes d’Estat”. En aquest cas, Rivera facilitaria la investidura de Sánchez amb l’abstenció de Cs, però sense entrar en el Govern perquè la seva prioritat continua sent el pacte amb el PP. Caldrà veure si aquest nou gir pot parar l’hemorràgia de vots que prediuen els sondejos i també si amb l’abstenció de Cs n’hi hauria prou per investir el líder del PSOE, ja que podria passar que es necessités també la del PP, que es convertiria en la primera força de l’oposició.

La variació a l’esquerra seria menor, propiciada per la presentació del partit d’Íñigo Errejón, Més País, a qui se li adjudiquen de 8 a 12 diputats, resultat que toca prendre amb cautela, ja que el sondeig es va fer entre el 30 de setembre i el 3 d’octubre, amb el nou partit encara en formació. UP, que perdria entre 6 i 10 escons, seria l’afectat per aquesta naixent formació. L’altra novetat, la presentació per primera vegada de la CUP a unes de generals, se saldaria amb un bon resultat (entre 3 i 5 diputats) a costa sobretot d’ERC, que en perdria tres, i de JxCat, que en podria cedir un.

L’enquesta confirma també un molt possible augment de l’abstenció, ja que el percentatge d’electors que consideren aquestes eleccions importants o molt importants baixa 18 punts en relació amb les d’abril. Aquests últims mesos de bloqueig polític poden passar factura.